Ένα βήμα πιο κοντά στις προμήθειες του CERN βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, μετά και την πρόσφατη οργανωμένη αποστολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης στην έδρα του ευρωπαϊκού οργανισμού πυρηνικών ερευνών στη Γενεύη. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ήδη περίπου 50 ελληνικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες από την Κεντρική Μακεδονία, έχουν ενταχθεί στη λίστα των προμηθευτών του CERN. Πρόκειται για εταιρείες που είτε εκπροσωπήθηκαν στις δύο αποστολές που διοργάνωσε η Περιφέρεια είτε είχαν επιχειρήσει, μέσω πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, κάποια επικοινωνία με τον ερευνητικό οργανισμό.
Τρία εκατομμύρια ευρώ το ύψος των προμηθειών του CERN σε ελληνικές εταιρείες το 2018
Σύμφωνα με τον σύνδεσμο επικοινωνίας των ελληνικών εταιρειών με το CERN, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικόλαο Μάνθο, το ύψος των προμηθειών του CERN σε ελληνικές εταιρείες για το 2018 διαμορφώθηκε σε περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ. «Στις διαδικασίες αυτές συμμετείχαν περίπου 20 εταιρείες, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων υπέγραψαν συμβόλαια για ποσά της τάξης των 500.000 ή 700.000 ευρώ. Η 15η στη σειρά εταιρεία σύναψε, για παράδειγμα, συμβόλαιο ύψους 40.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και μικρότερου ύψους συμβόλαια» τονίζει ο κ. Μάνθος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διαβεβαιώνουν για το ενδιαφέρον που υπάρχει από την πλευρά του ερευνητικού οργανισμού για την υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι και η Ελλάδα ως χώρα χρηματοδοτεί τις ερευνητικές δραστηριότητες του CΕRN, ενώ στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι να επιστρέφει οφέλη στις χώρες - μέλη του.
«Ο προϋπολογισμός που πληρώνει η κάθε χώρα στο CERN κατανέμεται όχι μόνο στις αγορές και τις προμήθειές του αλλά και σε μισθούς, πειράματα και διάφορες άλλες λειτουργίες. Μια χώρα μπορεί να φτάσει να πάρει πίσω το 30% με 35% των χρημάτων που δίνει ετησίως. Η Ελλάδα πληρώνει κάθε χρόνο στο CERN 10 εκατ ευρώ. Με τα τρία εκατομμύρια το 2018 εκτιμάται ότι επέστρεψε στη χώρα το 30% των χρημάτων που έδωσε. Ωστόσο, υπολειπόμαστε ακόμη έναντι άλλων χωρών» σημείωσε. Ως παράδειγμα ανέφερε τις χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά στο CERN, τη Γαλλία και την Ελβετία, στις οποίες συνήθως επιστρέφει το 150% της ετήσιας χρηματοδότησής τους στον οργανισμό. Βέβαια, μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών αφορά εύλογα την προμήθεια ρεύματος και νερού, καθώς και την παροχή υπηρεσιών.
Το ζήτημα, όμως, των προμηθειών δεν σταματά εκεί, καθώς υπάρχουν προβλέψεις για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων από χώρες με μικρά ποσοστά συμμετοχής στις αγορές που διενεργεί ο οργανισμός. «Όταν μια χώρα δεν παίρνει αρκετά μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τα ποσά που πληρώνει, υπάρχει πρόνοια για την πριμοδότησή της. Σε αυτή την περίπτωση, αν έχει κατατεθεί από τη χώρα αυτή μια σχετικά υψηλή προσφορά, ζητείται η βελτίωσή της, στο πλαίσιο κάποιας διαπραγμάτευσης, προκειμένου και να διασφαλιστεί μια καλύτερη τιμή για το CERN και να αυξηθεί το ποσοστό των προμηθειών της συγκεκριμένης χώρας» σχολιάζει ο κ. Μάνθος.
Από μια ημερίδα στη Θεσσαλονίκη στην έδρα του CERN
«Η εταιρεία μας δέχτηκε πρόσκληση από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος να λάβει μέρος στην πρόσφατη αποστολή» επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η μηχανολόγος μηχανικός Θωμαή Τιριακίδου, υπεύθυνη για τον ποιοτικό έλεγχο στην Εταιρεία «Β & T Composites», από τη Φλώρινα. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η εταιρεία είχε συμμετάσχει νωρίτερα σε ημερίδα που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη, παρουσία εκπροσώπων του Οργανισμού. Εκεί ενημερώθηκε για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να έρθει σε επικοινωνία με το CERN.
Η κ. Τιριακίδου επισημαίνει ότι η εταιρεία παράγει προϊόντα από σύνθετα υλικά με πρώτες ύλες τα ανθρακονήματα και τα υαλονήματα. Τα προϊόντα αυτά αντικαθιστούν τα μεταλλικά υλικά, καθώς έχουν πολύ χαμηλότερο βάρος και παρόμοιες ή καλύτερες ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται δε σε εφαρμογές όπως οι άξονες μετάδοσης ισχύος, οι ρομποτικοί βραχίονες, συστήματα ναυσιπλοϊας κ.α. «Επιλέξαμε να πάμε στη Γενεύη, γιατί και μόνο το όνομα του CERN είναι ένα πολύ καλό σημείο αναφοράς για κάθε εταιρεία» τόνισε η κ. Τιριακίδου. Γνωστοποίησε, παράλληλα, ότι ήδη η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή και σε επικοινωνία με ανθρώπους του αρμόδιου τμήματος του CERN για τις προμήθειες, έχει ενταχθεί στη σχετική λίστα, ενώ έχει ήδη καταθέσει και προσφορά για συγκεκριμένη προμήθεια.
Από στυλό μέχρι μικροτσίπ
Η διαδικασία των προμηθειών, ωστόσο, δεν αφορά μόνο εξειδικευμένα υλικά που χρησιμοποιούνται στα πειράματα του CERN. Όπως έχει δηλώσει με έμφαση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι ελληνικές επιχειρήσεις από την Περιφέρεια θα μπορούν να προμηθεύουν το CΕRN με διάφορα είδη, από στυλό και δομικά υλικά μέχρι γραφική ύλη και μικροτσίπ, όπως είχε επισημάνει χαρακτηριστικά. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό καθώς τα συστήματα και οι υποδομές του μεγαλύτερου επιστημονικού πειράματος του κόσμου στην Ελβετία, βρίσκονται σε φάση αναβάθμισης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα εταιρείας που συμμετείχε και στις δύο αποστολές της Περιφέρειας και δεν δραστηριοποιείται κατεξοχήν στο χώρο των υλικών τεχνολογίας είναι η Livemedia. Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αρχισυντάκτρια της εταιρείας Ειρήνη Συράκη, πρόκειται για ένα διαδικτυακό κανάλι που δραστηριοποιείται στον χώρο των ζωντανών μεταδόσεων και επιδεικνύει ενδιαφέρον για την κάλυψη συνεδρίων, τηλεδιασκέψεων μεταξύ επιστημόνων, εκδηλώσεων του CERN ή δραστηριοτήτων δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας. Η αρχή της επαφής της εταιρείας που δημιούργησε ο Στάθης Παρχαρίδης με τον ερευνητικό οργανισμό έγινε στο πρώτο σχετικό κάλεσμα της Τεχνόπολης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς τις εταιρείες της Κεντρικής Μακεδονίας.
Οδηγίες βήμα - βήμα για την εγγραφή εταιρειών στη λίστα των προμηθευτών του Cern
Τις οδηγίες που δίνει σε κάθε ενδιαφερόμενο ο σύνδεσμος επικοινωνίας των ελληνικών εταιρειών με το CERN, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικόλαος Μάνθος, παρουσιάζει ο ίδιος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του οργανισμού https://procurement.cern.ch/aspx/Home μια εταιρεία μπορεί να εγγραφεί στη λίστα των προμηθευτών του CERN, αλλά και να εισάγει πληροφορίες για τη δραστηριότητά της καθώς και στοιχεία επικοινωνίας.
«Στη συγκεκριμένη επιλογή ζητούνται οι κωδικοί των προϊόντων ή των υπηρεσιών που παράγει ή προσφέρει μια εταιρεία και είναι αρκετά εύκολο να τους γράψει κάποιος στη σχετική φόρμα. Με αυτό τον τρόπο, όταν γίνεται έρευνα αγοράς από το CERN, κατευθείαν, μέσω των κωδικών, επιλέγονται οι εταιρείες που τους έχουν καταχωρήσει και έτσι ενημερώνονται ότι υπάρχει κάτι που είναι προς προκήρυξη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μάνθος.
Το δεύτερο βήμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να παρακολουθεί κάθε ενδιαφερόμενος τις μελλοντικές προκηρύξεις του CERN. Αυτό είναι χρήσιμο καθώς όταν έρθει το μήνυμα από την υπηρεσία αγορών του CERN για την κατάθεση μιας προσφοράς, το χρονικό περιθώριο για μια τέτοια ενέργεια μπορεί να είναι σύντομο, ενδεχομένως δέκα με δεκαπέντε μέρες. Συνεπώς, εφόσον κάποιος γνωρίζει από την αρχή ότι πρόκειται να δημοσιευτεί μια προκήρυξη που τον αφορά, θα έχει περισσότερο χρόνο να προετοιμάσει την προσφορά του και τα στοιχεία που θα στείλει στον ερευνητικό οργανισμό, όταν αυτά του ζητηθούν.
Πηγή: ΑΜΠΕ