Γιατί ο χρυσός και όχι το πετρέλαιο είναι το πιο πολύτιμο «καύσιμο» για τον Μαδούρο

Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 20:58
UPD:05/02/2019 08:46
REUTERS/HANDOUT

Όλοι ασχολούνται με τις αμερικανικές κυρώσεις στο πετρέλαιο, σε ποιο βαθμό αυτές πιέζουν την Βενεζουέλα και εάν θα ακολουθήσουν αντίστοιχες κινήσεις από άλλους μεγάλους αγοραστές αργού, προκειμένου να σφίξει ο κλοιός γύρω από το καθεστώς Μαδούρο. Ωστόσο μερίδα αναλυτών προειδοποιεί πως είναι ο χρυσός και όχι το πετρέλαιο, το μεγάλο όπλο και αυτό που έχει περισσότερη σημασία για τον Μαδούρο. 

Σε δηλώσεις του στο CNBC ο Diego Moya-Ocampos, πολιτικός αναλυτής της IHS Markit εξηγεί πως ο χρυσός είναι «ό,τι πιο σημαντικό» για το καθεστώς για τρεις λόγους: Πρώτον το πολύτιμο μέταλλο μπορεί άμεσα να λειτουργήσει ως φρέσκο ρευστό για να βοηθήσει στην επιβίωση του Μαδούρο. Δεύτερον, μπορεί να χρησιμεύσει στο να διατηρήσει την στήριξη του στρατού. Και τρίτον μπορεί να βοηθήσει τον Μαδούρο και τους στενούς συνεργάτες του να κρυφτούν για ένα διάστημα και στη συνέχεια να επιχειρήσουν την επιστροφή τους.

Οι χώρες τείνουν να καταφεύγουν στα αποθέματα χρυσού σε ώρες έκτακτης ανάγκης. Ο εκτός ελέγχου πληθωρισμός (υπολογίζεται ότι έχει φτάσει στο 1.000.000%, η κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου και οι διεθνείς πιέσεις ανάγκασαν τον Μαδούρο να αρχίσει να πουλάει χρυσό πριν από περίπου ένα χρόνο. Τα δύο τρίτα των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας είναι σε χρυσό, αλλά μπορούν να εξαντληθούν γρήγορα, εάν ο Νικολάς Μαδούρο τα χρησιμοποιήσει ως βασικό καύσιμό του. Ήδη τα αποθέματα έχουν μειωθεί στους 132 τόνους, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 75 ετών, από 150 τόνους τον περασμένο Νοέμβριο.  

Την περασμένη Παρασκευή η επενδυτική εταιρεία του Άμπου Ντάμπι Noor Capital ανακοίνωσε ότι αγόρασε 3 εκατ. μετρικούς τόνους χρυσού από την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας. Αμερικανοί Γερουσιαστές έσπευσαν να προειδοποιήσουν άλλες επενδυτικές να μην πράξουν το ίδιο. Η Noor Capital αναγκάστηκε μάλιστα να εκδώσει ανακοίνωση ότι θα αποφύγει περαιτέρω συναλλαγές με το Καράκας. Σύμφωνα με το BBC η Τουρκία δέχεται επίσης εντεινόμενες πιέσεις να σταματήσει να αγοράζει χρυσό από τη Βενεζουέλα, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα το πράξει αφού έχει στηρίξει ανοιχτά τον Μαδούρο. 

Έχει η Βενεζουέλα χρυσό στο εξωτερικό; 

Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως πληροφορίες, που θέλουν την Βενεζουέλα να προσπαθεί να μεταφέρει εκατομμύρια τόνους χρυσού στο εξωτερικό. Επισήμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ωστόσο είναι γνωστό πως μέρος των αποθεμάτων χρυσού της χώρας φυλάσσονται στην κεντρική τράπεζα της Βρετανίας. Ο Χουάν Γκουαϊδό υποστηρίζει ότι συνεργάτες του Μαδούρο επιχειρούν να τα πουλήσουν στη Βρετανία προκειμένου να εισρεύσει στη χώρα πολύτιμο ρευστό. 

Σε επιστολή του προς την Τράπεζα της Αγγλίας και προς την βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, ο Γκουαϊδό έγραψε: «Σας ζητώ να σταματήσετε άμεσα την παράνομη αυτή συναλλαγή».

Πηγή: CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα