Eυρωζώνη: Επιδείνωση διαρκείας στο επενδυτικό κλίμα λόγω Brexit

Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 13:24
UPD:13:25
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία, την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος του Sentix, αν και είναι σε θετικό έδαφος, έκανε βουτιά τριών μονάδων στο 3,1 τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2012.  

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών έχει υποχωρήσει ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στη ζώνη του ευρώ, γεγονός που αποδίδεται εν πολλοίς στις ανησυχίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επόμενη ημέρα στις σχέσεις των δύο πλευρών. 

Σύμφωνα με την καθιερωμένη έρευνα του Sentix, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος διολίσθησε ακόμη βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος τον Φεβρουάριο, στο -3,7 από 1,5 τον Ιανουάριο. Ήταν ο έκτος διαδοχικός μήνας πτώσης και η χειρότερη επίδοση από το Νοέμβριο του 2014. Ήρθε δε κόντρα στην πρόβλεψη αναλυτών σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters για ανάκαμψη του δείκτη στις -0,6 μονάδες. 

Ο επιμέρους δείκτης της τρέχουσας κατάστασης επίσης υποχώρησε για έκτο διαδοχικό μήνα και επέστρεψε σε επίπεδα που είχε να συναντήσει από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν ακόμη οι επενδυτές προσπαθούσαν να «χωνέψουν» την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την κοινότητα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία, την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος του Sentix, αν και είναι σε θετικό έδαφος, έκανε βουτιά τριών μονάδων στο 3,1 τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2012. Το κλίμα στη γερμανική αγορά επηρεάζουν και οι πιέσεις, που δέχεται η αυτοκινητοβιομηχανία. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα