Πιο ισχυρή κεφαλαιακή βάση και επομένως μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ενδεχόμενο νέο «σοκ», παρουσιάζουν σήμερα σε σχέση με το 2016 οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αυτό προκύπτει από τα συνολικά αποτελέσματα των stress tests, που έδωσε η ΕΚΤ στη δημοσιότητα σήμερα, για 87 τράπεζες: τις 33 της Ευρωζώνης, για τις οποίες τα τεστ διεξάγονται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) και τους επιπλέον 54 πιστωτικούς οργανισμούς που εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ, αλλά δεν συμμετέχουν στα τεστ της EBA.
Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς αποκαλύπτουν ότι στο σύνολο των 87 τραπεζών ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 στο δυσμενές σενάριο (που προβλέπει ισχυρές πιέσεις στην οικονομία και αναταράξεις στις αγορές) έχει κατά μέσο όρο σκαρφαλώσει στο 10,1% από 8,8% στην δοκιμασία του 2016.
Όσον αφορά στις 54 μεσαίου μεγέθους τράπεζες, για τα οποία διενεργήθηκαν πρόσθεστα stress test μόνο από την ΕΚΤ, ο δείκτης CET1 έχει σκαρφαλώσει στο δυσμενές σενάριο στο 11,8% από 8,5%. Η εξάντληση κεφαλαίων στο δυσμενές σενάριο έχει περιοριστεί στις 5,1 ποσοστιαίες μονάδες από 6,2 ποσοστιαίες μονάδες στα προηγούμενα τεστ.
Μάλιστα στο βασικό σενάριο οι 54 τράπεζες βλέπουν κατά μέσο όρο τον δείκτη CET1 να έχει ανέβει στο 16,9% από 14,7% στα τεστ του 2016.
Η ΕΚΤ εκφράζει την ικανοποίησή της, αλλά επιμένει ότι παρά την αυξημένη ανθεκτικότητα των μεσαίου μεγέθους τραπεζών οι προκλήσεις επιμένουν συνολικά για τον τραπεζικό κλάδο της Ευρωζώνης για αυτό και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την πρόοδο στα επιχειρησιακά μοντέλα τους και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν προβλήματα, που έχουν «κληρονομήσει» από την κρίση.
naftemporiki.gr