Posco: Μείωση 48% των κερδών το πρώτο τρίμηνο

Αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών ατσαλιού
Τρίτη, 11 Απριλίου 2006 10:15

ΜΕΙΩΣΗ 48%, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της πέμπτης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ατσαλιού στον κόσμο, Posco, μετά την αύξηση του ανταγωνισμού στην Κίνα που ώθησε χαμηλότερα τις τιμές, σε συνδυασμό με τα έργα συντήρησης στις εγκαταστάσεις της, που περιόρισαν την παραγωγή.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 681 δισ. ουόν (714 εκατ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, από 1,3 τρισ. ουόν, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας της Ν. Κορέας. Κατά μέσον όρο, 10 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα διαμορφωθούν στα 617 δισ. ουόν.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Lee Ku Taek, αναγκάστηκε να μειώσει τις τιμές για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, καθώς η αύξηση της παραγωγής από την Κίνα, παραγωγού του 1/ 3 του ατσαλιού παγκοσμίως, πιέζει την αντίστοιχη των γειτονικών της χωρών, όπως της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας.

Οι μετοχές της Posco έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 19% και είχαν την πέμπτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη Kospi του Χρηματιστηρίου της Ν. Κορεάς. Αγγιξαν επίπεδα ρεκόρ στις 4 Απριλίου, καθώς εικάζετο ότι η εταιρεία θα αποτελέσει αντικείμενο εξαγοράς. Οι μετοχές της σήμερα υποχώρησαν 1.500 ουόν, ποσοστό 0,6%, για να κλείσουν τα 239.500 ουόν η μία στις 3 μ.μ. στη Σεούλ. Τα αποτελέσματα της εταιρείας, ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές ατσαλιού της Ν. Κορέας από την Κίνα, αυξήθηκαν 66% φθάνοντας τα επίπεδα ρεκόρ των 6,3 εκατ. μετρικών τόνων το ενδεκάμηνο του προηγούμενου έτους, καθώς οι ντόπιοι παραγωγοί αναζήτησαν φθηνότερο προϊόν από την Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Korea Iron & Steel Association τον Δεκέμβριο.

Τον Ιανουάριο η Posco είχε πει ότι θα παράγει 30,1 εκατ. μετρικούς τόνους το 2006, λιγότερο, από τους 30,5 εκατ. μετρικούς τόνους που είχε παράγει το 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα