Κίνα: Στα 11,2 δισ. δολ. το εμπορικό πλεόνασμα

Διπλάσιο των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών τον Φεβρουάριο
Τρίτη, 11 Απριλίου 2006 10:46

ΕΜΠΟΡΙΚΟ πλεόνασμα 11,2 δισ. δολ. εμφάνισε τον Φεβρουάριο η Κίνα, σε επίπεδα ρεκόρ για δεύτερη φορά και το διπλάσιο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, καθώς οι εξαγωγές αναρριχήθηκαν στα ύψη.

Το πλεόνασμα στην Κίνα, την τρίτη σε μέγεθος χώρα εμπορίου στον κόσμο, αυξήθηκε από τα 2,43 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, στο Web site του. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 28,3%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και τα μέγιστα από τον Οκτώβριο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 21,1%.

Η Κίνα τελεί υπό την πίεση των ΗΠΑ να αγοράσει περισσότερα ξένα προϊόντα και να επιτρέψει στο νόμισμά της να ισχυροποιηθεί ταχύτερα έναντι του δολαρίου, προκειμένου να μειώσει το εμπορικό της έλλειμμα που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ George W. Bush είναι πιθανόν να πιέσει τον πρόεδρο της Κίνας, Hu Jintao να μιλήσει για αυτά τα θέματα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.

Το χάσμα του Φεβρουαρίου, ωθεί το πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο στα 23,2 δισ. δολ., έναντι 16,5 δισ. δολ. κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν στα 78,1 δισ. δολ. και οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 66,9 δισ. δολάρια.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, εκτιμάται ότι αυξήθηκε στα 5,7 δισ. δολ. τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις 27 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Το πλεόνασμα τριπλασιάστηκε στα 102 δισ. δολ. το 2005, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα