Ηχηρό καμπανάκι για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι έρχεται να χτυπήσει έρευνα, που αποκαλύπτει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των βρετανικών εταιρειών ενδέχεται να μεταφέρει δραστηριότητες στο εξωτερικό εξατιίας του Brexit.
To Institute of Directors πραγματοποίησε έρευνα με τη συμμετοχή 1.200 διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων από την οποία προκύπτει πως το 16% έχει ήδη προωθήσει σχέδιο μετεγκατάστασης δραστηριοτήτων εκτός χώρας, ενώ ακόμη 13% εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να το πράξει.
«Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να αποκαλύπτουμε αυτές τις ανησυχητικές ενδείξεις» σχολίασε το IoD. Από την πλευρά της η κυβέρνηση σχολίασε πως ο καλύτερος τρόπος είναι να προσφερθεί στις επιχειρήσεις, η βεβαιότητα που επιθυμούν, με μία συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.
Τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι ενώ είναι κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν ήδη μεταφέρει δραστηριότητες στο εξωτερικό, οι μικρές επιχειρήσεις εμφανίζουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να σκεφτούν το ενδεχόμενο «εξόδου» σήμερα. «Για να σκέφτονται οι μικρές εταιρείες, που συνήθως έχουν πιο περιορισμένους πόρους, μία τόσο δπανηρή απόφαση, σημαίνει ότι είναι σίγουρα σε πολύ δύσκολη θέση» τόνισε ο επικεφαλής του IoD, Έντουιν Μόργγκαν.
Σύμφωνα εν τω μεταξύ με τον βελγικό κρατικό οργανισμό Hub.Brussels, που έχει την ευθύνη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στις Βρυξέλλες, ο αριθμός των βρετανικών εταιρειών που έχουν επεκτείνει την παρουσία τους στη βελγική πρωτεύουσα ή έχουν μεταφέρει δραστηριότητες εκεί έχει διπλασιαστεί από τον Ιούνιο του 2016. Στην περίοδο των 31 μηνών μετά το δημοψήφισμα περίπου 100 βρετανικές εταιρείες δημιούργησαν νέα νομική οντότητα στις Βρυξέλλες. Σε διάστημα 31 μηνών πριν από το δημοψήφισμα 50 με 55 εταιρείες εξέτασαν το ενδεχόμενο να μετακινηθούν στις Βρυξέλλες.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters