Σιούφας: Η τελική τιμή των καυσίμων 20% - 22% φθηνότερη απ' ό,τι στην Ευρώπη

Απάντηση στο ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια στην αγορά
Τρίτη, 11 Απριλίου 2006 15:13

Για την κερδοσκοπία στα καύσιμα ρωτήθηκε σήμερα μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας. «Απάντησα χθες στα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι υπεύθυνα για τον τομέα ότι η Στατιστική Υπηρεσία της Χαριλάου Τρικούπη τους δίνει λάθος στοιχεία», δήλωσε ο υπουργός απαντώντας στην ερώτηση.

Όπως επισήμανε, δεν έχει σημασία ποια είναι η τιμή των καυσίμων πριν από τους φόρους, καθώς οι πολίτες ενδιαφέρονται για το τί πληρώνουν, υποστηρίζοντας ότι η τελική τιμή των καυσίμων είναι 20 με 22% φθηνότερη απ' ό,τι στην Ευρώπη.

Απαντώντας εξάλλου στις επικρίσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τις τιμές στην αγορά, ο υπουργός Ανάπτυξης και ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου, παρέπεμψαν στα νέα στοιχεία της Eurostat για τις μεταβολές των τιμών στην Ευρωζώνη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οπως αναφέρουν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat:

Πρώτον, τον περασμένο Φεβρουάριο η χώρα μας ήταν τρίτη σε αυξήσεις τιμών όλων των αγαθών στις δέκα από τις δώδεκα χώρες της Ευρωζώνης (για τις οποίες δίνει στοιχεία η Eurostat), ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2004 η χώρα μας ήταν πρώτη, παρά το γεγονός ότι το μήνα αυτό η επίπτωση των διεθνών καυσίμων στον πληθωρισμό ήταν αρνητική (0,51 της εκατοστιαίας μονάδας) και η διεθνής τιμή του πετρελαίου ήταν 30,34 δολάρια το βαρέλι (σήμερα ξεπερνά τα 67 δολάρια το βαρέλι).

Δεύτερον, τον ίδιο μήνα η χώρα μας ήταν πρώτη σε μεταβολές τιμών σε τρεις μόνο από τις δώδεκα κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που καταγράφει η Eurostat, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2004 ήταν «πρωταθλήτρια» σε πέντε κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, παρά την ευνοϊκή, όπως επισημαίνουν, συγκυρία στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

Τρίτον, στις δύο από τις τρεις από τις δώδεκα κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών της Eurostat, οι αυξήσεις είναι 0,4% και 3,4% αντίστοιχα. Μόνο η κατηγορία «κατοικία, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα» παρουσιάζει αύξηση κατά 9,6%, εξαιτίας της έντονης επίπτωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου στον πληθωρισμό, η οποία το μήνα αυτό ανήλθε στις 1,13 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ τον ίδιο μήνα του 2004 ήταν, όπως αναφέρθηκε, αρνητική (0,51 της εκατοστιαίας μονάδας). Αντιθέτως, το Φεβρουάριο 2004, οι πέντε από τις δώδεκα κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών παρουσιάζουν αυξήσεις πάνω από 4%.

Οι κ.κ. Σιούφας και Παπαθανασίου κάλεσαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μη συνεχίσουν την αμφισβήτηση για το ύψος των τιμών, καθώς όπως επισημαίνουν, σε αντίθετη περίπτωση «δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να ρίχνουν νερό στο μύλο της ακρίβειας και, συνεπώς, να υποβοηθούν τους κερδοσκόπους».

Κάνοντας λόγο για «μαύρη προπαγάνδα» του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «ψαρεύει σε θολά νερά και προσφέρει βλαπτικές υπηρεσίες στα ελληνικά νοικοκυριά». «Ακρίβεια υπάρχει», τονίζουν, «αλλά βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας και συνεχώς παρακολουθείται και καταβάλλεται προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα