Ομόλογα: Κοντά σε χαμηλό 6μήνου το επιτόκιο του 10ετούς

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019 18:41
UPD:18:42
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου κυμαίνεται η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, εμφανίζοντας νέα αποκλιμάκωση μετά τη θερμή ανταπόκριση για το νέο 5ετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου.

Η βελτίωση του κλίματος στις αγορές συνολικά για τα ελληνικά ομόλογα φαίνεται να είναι η πρώτη θετική επίδραση από την δοκιμαστική μίνι έξοδο της Ελλάδας στις αγορές- την πρώτη μετά την λήξη των μνημονίων. Το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον βοηθά επίσης στο να υποχωρήσουν οι αποδόσεις σε επίπεδα, που είχαν να συναντήσουν εδώ και περισσότερο από έξι μήνες. 

Η μείωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα έρχεται και ως αποτέλεσμα της «σύνθεσης» των αγοραστών των νέων ελληνικών 5ετών τίτλων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές με πλήρη γνώση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ομολόγων, στην προηγούμενη έκδοση είχε παρατηρηθεί αύξηση των αποδόσεων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης κάτι που σε έναν βαθμό αποδόθηκε και στην υψηλή συμμετοχή των hedge funds στο συνολικό ποσό της έκδοσης.

Βάσει πληροφοριών του Bloomberg, περίπου τα δύο τρίτα των ελληνικών τίτλων κατέληξαν σε fund managers, με το μερίδιο των hedge funds να ανέρχεται σε 11%.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανερχόταν το απόγευμα στο 3,93%, καταγράφοντας πτώση πέντε μονάδων βάσης, ενώ μέσα στην ημέρα διολίσθησε ακόμη και στο 3,91%. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων υποχώρησε στις 374 μονάδες βάσης. Το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου διολισθαίνει κατά τρεις μονάδες βάσης σε χαμηλό εξαμήνου, κοντά στο 2,95%.

Στην αγορά κρατικού χρέους της γηραιάς ηπείρου το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,19%. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς υποχωρεί επίσης κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,60%, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς βρετανικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,26%, με πτώση μίας μονάδας βάσης.

Στον ευρωπαϊκό νότο, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,60%, καταγράφοντας πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης. Το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού βρίσκεται στις 245 μονάδες βάσης.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας ενισχύεται κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,25%, με την απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς να παραμένει αμετάβλητη στο 1,67%.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου βρίσκεται στο 2,72%, καταγράφοντας άνοδο μίας μονάδας βάσης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα