Ποιες απαντήσεις περιμένει το Χ.Α.

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019 13:14
UPD:13:17
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το ιδιαίτερα θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων δεν έχει- προς το παρόν τουλάχιστον- «περάσει» και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που εξακολουθεί να κινείται με νωχελικούς ρυθμούς. 

Οι επενδυτές στην αγορά μετοχών δεν βιάζονται σε καμία περίπωση να πανηγυρίσουν και αποφεύγουν την όποια μεγάλη κίνηση. Θέλουν πρώτα απαντήσεις. Το πρώτο, που τους «καίει» είναι βεβαίως τι θα γίνει με τις τράπεζες. Ποια θα είναι η τελική μορφή των σχεδίων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και πότε αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή; Όσο δεν ξεκαθαρίζουν εδώ τα πράγματα, οι μετοχές τραπεζών και όχι μόνο θα αδυνατούν να ανακάμψουν. 

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τις πολιτικές εξελίξεις. Η χώρα έχει ούτως η άλλως εισέλθει ατύπως σε μία προεκλογική περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης, διχαστικά διλήμματα και σκανδαλολογία. Πόσο θα κρατήσει αυτή; Θα οδηγηθούμε σύντομα σε κάλπες, ώστε η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτά, να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις- όπως ζητούν επίμονα πιστωτές και οίκοι; Ή θα έχουμε ένα παρατεταμένο, «τοξικό» κλίμα, που παραλύει κάθε πρωτοβουλία στο οικονομικό πεδίο; 

Έως να δοθούν οι απαντήσεις, η εικόνα στο Χ.Α. θα είναι περίπου όπως η σημερινή. Ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει ανεπαίσθητη άνοδο στις 635,6 μονάδες και η αξία των συναλλαγών στις 13:10 είναι λίγο πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ. 

Κέρδη μόλις 0,2% εξασφαλίζει ο τραπεζικός δείκτης, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο κλάδος ακίνητης περιουσίας με άνοδο μεγαλύτερη του 2%. Στον αντίποδα πτώση της τάξης του 2% παρουσιάζει ο κλάδος εμπορίου. 

naftemporiki.gr  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα