Ντομπρόβσκις: Σημαντικό το ευρώ για μικρές, ανοιχτές οικονομίες

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019 12:15
UPD:12:17
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σημαντική χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, την υιοθέτηση του ευρώ για τις μικρές και ανοικτές οικονομίες όπως της Βουλγαρίας, οι οποίες βασίζονται στις εξαγωγές και πρόσθεσε πως το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα δώσει σημαντική ώθηση και στη βουλγαρική τουριστική βιομηχανία, η οποία το 2018 κατέγραψε ανοδική πορεία.

Ο κ. Ντομπρόβσκις εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Βουλγαρία δεν παρεκκλίνει από την πορεία ένταξης στην ευρωζώνη και, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, επισήμανε ότι «επί είκοσι χρόνια, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ήταν ισχυρό, σταθερό».

Η πλειονότητα των Βούλγαρων πολιτών -πρόσθεσε ο κ.Ντομπρόβσκις- «βλέπει θετικά την υιοθέτηση του ευρώ. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να εξηγηθούν τα πλεονεκτήματα του ευρώ στον βουλγαρικό λαό, ώστε να είναι πραγματικά πεπεισμένοι (για τα οφέλη). Αυτό δεν έγινε για παράδειγμα στη Λετονία πριν από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, αλλά τώρα ο λαός της Λετονίας είναι πεπεισμένος για τα οφέλη που συνδέονται με το ευρώ».

Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η Λετονία στη διαδικασία μετάβασης στην ευρωζώνη ήταν, κατά μία έννοια, πολύ διαφορετικές από εκείνες που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αυτό διότι, όπως εξήγησε, η διαδικασία και το σχέδιο ένταξης της Λετονίας στην ευρωζώνη ήταν υπό συζήτηση ενώ η χώρα βρισκόταν σε κρίση (...), οπότε υπήρξαν ερωτήματα σχετικά με την προετοιμασία της. Σ' αυτό το πλαίσιο, ήταν πολύ δύσκολο να πειστούν οι πολίτες της χώρας ότι το ευρώ έπρεπε να υιοθετηθεί.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στην υιοθέτηση του ευρώ και την πορεία της Βουλγαρίας προς την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ που παρέστη στην ίδια εκδήλωση με τον κ. Ντομπρόβσκις, υπογράμμισε πως η πορεία προς το ευρώ «σημαίνει πειθαρχία, ασφάλεια και διαφάνεια» .

Σημείωσε επίσης ότι στα οφέλη από την ένταξη στο ευρώ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα χαμηλά επιτόκια δανείων και το σταθερό τραπεζικό σύστημα. Άλλωστε -σημείωσε- ο τραπεζικός τομέας πρέπει να είναι πειθαρχημένος, ούτως ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις όπως αυτές της CorpBank (το 2014 η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας κατέρρευσε και οδήγησε σε τραπεζική κρίση). Μία τέτοια απευκταία εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, «δεν μπορεί να υπάρξει, εάν η Βουλγαρία βρίσκεται στην ευρωζώνη». 

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα