Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ του πετρελαίου οδήγησε τις ευρωπαϊκές μετοχές στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθώς το υψηλότερο κόστος εμπορευμάτων αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τις εταιρικές κερδοφορίες, συμβάλλοντας στο αρνητικό κλίμα και οι μεγαλύτερες απώλειες του μήνα στη Wall Street.
Η ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν απρόσμενη πτώση του δείκτη επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία και τη ζώνη του ευρώ οδήγησε στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά blue chips, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε σήμα ότι θα δώσει άλλη μια αύξηση μέχρι τον Ιούνιο.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν παραμείνει στάσιμες τις δύο τελευταίες εβδομάδες λόγω των προσδοκιών για περαιτέρω αυξήσεις των διεθνών επιτοκίων μετά το ράλι περίπου 18% του τελευταίου πενταμήνου εν μέσω του κύματος εξαγορών και συγχωνεύσεων και των ισχυρών εταιρικών κερδοφοριών.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έχασε 1,1% στις 1.367,3 μονάδες αγγίζοντας το κατώτερο επίπεδο από τις 28 Μαρτίου. Η πτώση συνοδεύθηκε από ισχυρό όγκο περίπου 3 δισεκατομμυρίων μετοχών, με τις μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα να ηγούνται των απωλειών. Ο δείκτης FTSEurofirst σημείωσε τη χειρότερη ποσοστιαία πτώση από τις 28 Φεβρουαρίου όταν έχασε 1,4%.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των κερδοφοριών κινήθηκε με ρυθμό 10,4% το πρώτο τρίμηνο, για 11η συνεχή περίοδο πάνω από 10% που είχαν προβλέψει αναλυτές.
Στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.908,47 μονάδες με πτώση 1,58%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.016,50 μονάδες με απώλειες 0,83% και στο Παρίσι ο CAC έκλεισε στις 5.112,60 μονάδες, χαμηλότερα κατά 1,5%.
Σημαντική υποχώρηση σημείωσαν οι ιταλικές μετοχές, μετά την οριακή νίκη της κεντροαριστεράς, η οποία δημιούργησε ανησυχία ότι οι ενέργειες για ενίσχυση της οικονομίας ίσως και να καθυστερήσουν.
Ο τίτλος της Deutsche Bank υποχώρησε κατά 2,8% και της Barclays κατά 2%.
Από τους υπόλοιπους κλάδους, απώλειες 2,2% σημείωσε η μετοχή της Siemens και 2,5% ο τίτλος της Lafarge. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 17.418,13 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ