«Σανίδα σωτηρίας» στον πτωχευτικό αναζητεί ο ΘΕΣγάλα

Συμφωνία πιστωτών & αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106α
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 22:00
INTIME NEWS/ΣΙΑΜΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Λάρισας ο ΘΕΣγάλα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, προχωρώντας σε αναδιάρθρωση του δανεισμού του και σε ρύθμιση των οφειλών του.

Ο συνεταιρισμός από τη Θεσσαλία έλαβε προσωρινή προστασία μέχρι τις 22 Μαρτίου 2019, οπότε και θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο η αίτηση υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 106Α του νόμου 3588/2007, έχοντας διασφαλίσει, όπως φάνηκε και στα ασφαλιστικά μέτρα, τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτριών τραπεζών, των παραγωγών και των εργαζομένων.

Άλλωστε, εδώ και καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού του ΘΕΣγάλα, ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ, υπάρχουν ανοίγματα σε γαλακτοπαραγωγούς και προμηθευτές, ενώ, σύμφωνα με πηγές του συνεταιρισμού, οι οφειλές προς τους εργαζομένους κυμαίνονται από 1 έως 2 μήνες και δεν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν ως κακόπιστη κάθε αναφορά περί πτώχευσης του συνεταιρισμού, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της υπαγωγής στην προπτωχευτική διαδικασία είναι η εξυγίανση που θα ανοίξει τον δρόμο για τον νέο αναπτυξιακό κύκλο του ΘΕΣγάλα, ο οποίος λάνσαρε στην Ελλάδα την καινοτομία των ΑΤΜ γάλακτος. «Η αίτηση για υπαγωγή σε αυτόν τον νόμο είναι μία προνοητική κίνηση και όχι μία αναγκαστική συνθήκη. Συνυπογράφηκε και από τις τράπεζες, όταν και εκείνες διαπίστωσαν ότι η ανάκαμψή μας συντελείται ήδη το τελευταίο οκτάμηνο με σταθερό βηματισμό και θα ολοκληρωθεί σε σύντομο διάστημα με την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης.

Μας εξασφαλίζει τον απαραίτητο χρόνο -χωρίς ασφυκτικές πιέσεις- να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε την ανάπτυξή μας» αναφέρει ο συνεταιρισμός σε ανακοίνωσή του και δεσμεύεται ότι η αποκατάσταση των οικονομικών υποχρεώσεων απέναντι σε εργαζομένους και προμηθευτές είναι πρώτιστο μέλημα. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος ο ΘΕΣγάλα, τα πρώτα προβλήματα εμφανίστηκαν πριν από περίπου δύο χρόνια όταν οι επενδύσεις του συνεταιρισμού είχαν συμπέσει με την οικονομική κρίση και τη δευτερογενή κρίση που προκάλεσε η επιβολή των capital controls, με επιπτώσεις και στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η «Ν», το ενδιαφέρον της οικογένειας Ξενοφώντα Καντώνια για τον θεσσαλικό συνεταιρισμό έχει παγώσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί οριστικά παρελθόν. Οι συζητήσεις διακόπηκαν προσωρινά αφενός για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την ένταξη στην προπτωχευτική διαδικασία και αφετέρου για να βρεθεί η νομική φόρμουλα στη βάση της οποίας θα μπορούσε να εμπλακεί ο Λαρισινός επιχειρηματίας, δεδομένου ότι ο ΘΕΣγάλα έχει συνεταιριστική μορφή και δεν μπορεί πρακτικά να εξαγοραστεί.

Ένα από τα σενάρια που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η δημιουργία ενός νέου εταιρικού σχήματος στο οποίο θα μεταβιβαστεί το σήμα και η εμπορική δραστηριότητα του ΘΕΣγάλα - γι’ αυτά υπάρχει το ενδιαφέρον από τον επενδυτή, όχι για την παραγωγή γάλακτος.

58 ΑΤΜ γάλακτος

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 58 σημεία πώλησης ΘΕΣγάλα, εκ των οποίων τα 32 είναι στην Αθήνα, τα 8 στη Θεσσαλονίκη και τα 18 στη Λάρισα, με τον τζίρο του για την τελευταία χρήση (2017-2018) να κλείνει μειωμένος στην περιοχή των 20-21 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα καταστήματα τα 54 λειτουργούν με franchise και μόλις τέσσερα ανήκουν στον συνεταιρισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα