Πώς επηρεάζεται η ΕΤΕπ από το Brexit

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 15:52
UPD:15:55
SOOC/Nick Paleologos

Για όλα τα πιθανά σενάρια για το Brexit προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,η οποία με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της. 

Η έξοδος της Βρετανίας σημαίνει ότι χάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ καταβληθέντος κεφαλαίου της χώρας, αλλά και τα 35 δισ. ευρώ βρετανικών εγγυήσεων, που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας ώστε η ΕΤΕπ να διατηρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ και χαμηλό το κόστος δανεισμού.Το κενό στο καταβληθέν κεφάλαιο θα καλυφθεί από τα αποθέματα της τράπεζας, ενώ οι εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις των 27 κρατών- μελών. 

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Τράπεζας, Βέρνερ Χόγιερ, έχουν καταρτιστεί και μπορούν να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή σχέδια για κάθε ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου του no deal. 

Ο κ. Χόγιερ ανέφερε επίσης ότι πέρυσι οι χορηγήσεις δανείων της ΕΤΕπ μειώθηκαν κατά σχεδόν 20%, ενώ θα διατηρηθούν σε παρόμοια επίπεδα, στα 60 δισ. ευρώ, και φέτος. Αυτό όπως είπε οφείλεται στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ε.Ε., η οποία επέτρεψε στην τράπεζα να επενδύσει λιγότερα και να επικεντρωθεί σε λιγότερο ριψοκίνδυνα και πιο επικερδή project. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα