Υποχωρεί το κόστος δανεισμού - Κοντά στο 4% το επιτόκιο του 10ετούς

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 14:34
UPD:18:37
REUTERS/HEINZ-PETER BADER

Συνεχίζει να υποχωρεί το κόστος δανεισμού, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να αποκλιμακώνεται περαιτέρω, διολισθαίνοντας κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών. Παρόμοια εικόνα και για το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου, που βρίσκεται κοντά σε χαμηλό εξαμήνου και ενώ άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο, με το οποίο η Ελλάδα πραγματοποιεί την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές μετά το τέλος των μνημονίων, στον απόηχο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών είναι περίπου τέσσερις φορές υψηλότερη από την έκδοση των 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το βιβλίο των προσφορών άνοιξε με το guidance της απόδοσης του νέου 5ετους ομολόγου στο 3,75% με 3,875%. Περίπου δέκα λεπτά πριν κλείσουν τα ευρωπαϊκά βιβλία, οι προσφορές εκ μέρους των επενδυτών ξεπερνούσαν τα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ η απόδοση ήταν στο 3,6% με 3,7%. 

Οι εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου θα αποτελέσουν, εν τω μεταξύ, ορόσημο και για τις ελληνικές τράπεζες, που θέλουν και εκείνες να βγουν για δανεισμό στις αγορές.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη τα επιτόκια των ομολόγων δεν εμφανίζουν έντονες διακυμάνσεις και εξακολουθούν να κυμαίνονται κοντά στα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα, με φόντο τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία και τις ανησυχίες για μια παγκόσμια εμπορική διαμάχη.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανέρχεται αυτήν την ώρα (14.25) στο 4,011%, καταγράφοντας πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων βρίσκεται στις 381 μονάδες βάσης. Το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου διολισθαίνει κατά τέσσερις μονάδες βάσης σε χαμηλό εξαμήνου, στο 2,999%.

Στην αγορά κρατικού χρέους της γηραιάς ηπείρου το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς ομολόγου παραμένει αμετάβλητo στο 0,20%. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς παραμένει επίσης σταθερή στο 0,60%, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς βρετανικού ομολόγου δεν εμφανίζει διακυμάνσεις και διαμορφώνεται στο 1,27%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,65%, καταγράφοντας πτώση μίας μονάδας βάσης. Το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού βρίσκεται στις 245 μονάδες βάσης.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας ενισχύεται κατά μία μονάδα βάσης στο 1,23%, με την απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς να ενισχύεται επίσης κατά μία μονάδα βάσης στο 1,65%.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου βρίσκεται στο 2,73%, καταγράφοντας πτώση μίας μονάδας βάσης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα