ΔΝΤ προς πΓΔΜ: Πώς θα «ξεκλειδώσετε» επενδύσεις και ένταξη στην Ε.Ε.

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 11:44
UPD:11:45
REUTERS/YURI GRIPAS

Ελαφρά βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και επιστροφή σε μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης βλέπει στην οικονομία της πΓΜΔ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του, μετά την τέταρτη αξιολόγηση της οικονομίας της γειτονικής χώρας. Ωστόσο χτυπάει καμπανάκι για τη συρρίκνωση των επενδύσεων  και ζητεί περισσότερα για τον περιαρισμό της διαφθοράς και την προστασία του Κράτους Δικαίου. 

«Αυτά τα μέτρα είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την μείωση των εκτεταμένων παρατυπιών, ενώ θα ξεκλειδώσουν τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» συστήνει το Ταμείο στη γειτονική χώρα, για την οποία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ονομασία πΓΔΜ  (Former Yugoslavic Republic of Macedonia). 

To ΔΝΤ υπολογίζει ότι το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμούς 2% πέρυσι, με βασικό στήριξη τις εξαγωγές, αλλά και την τόνωση της απασχόλησης, που στήριξε με τη σειρά της την κατανάλωση. Ωστόσο οι επενδύσεις συνέχισαν να συρρικνώνονται εξαιτίας των καθυστερήσεων σε μεγάλα έργα υποδομών και τις επίμονες αβεβαιότητες.

Στο δημοσιονομικό επίπεδο το έλλειμμα μειώθηκε οριακά στο 2,6% του ΑΕΠ κυρίως εξαιτίας των χαμηλότερων του στόχου επενδύσεων και παρά το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα ήταν χαμηλότερα του στόχου. Το δημόσιο χρέος διατηρείται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, στο 50,7% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα τέλος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, εμφανίζει ισχυρή κεφαλαιακή βάση, ρευστότητα και κερδοφορία.

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα