Center for European Reform: Στα 17 δισ. στερλίνες ετησίως το κόστος του Brexit

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 10:19
UPD:10:21
REUTERS/HANNAH MCKAY

Οι καλύτερες των προβλέψεων επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας το 2018 αναγκάζουν το φιλοευρωπαϊκό think tank Centre for European Reform να αναθεωρήσει ελαφρώς προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για το κόστος του Brexit στο ΑΕΠ της χώρας. Ωστόσο η ζημία είναι σε κάθε περίπτωση υπολογίσιμη και οι ειδικοί προειδοποιούν πως θα μεγαλώνει όσο η αβεβαιότητα επιμένει. 

Σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση του CER η βρετανική οικονομία ήταν το τρίτο τρίμηνο 2,3% μικρότερη από ό,τι θα ήταν εάν τον Ιούνιο του 2016 οι Βρετανοί είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊ΄κη Ένωση. Πρόκειται για αναθεώρηση κατά 0,2 μονάδες σε σχέση με την προ τριμήνου εκτίμηση και αντιστοιχεί σε εβδομαδιαίο κόστος 320 εκατ. στερλινών ή σε ετήσια ζημία 17 δισ. στερλινών. 

Το διάστημα Μαΐου- Ιουλίου η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς εδώ και ένα έτος, με το ΑΕΠ να μεγεθύνεται κατά 0,6% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Το χάος στην πολιτική σκηνή δεν βοηθά στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι προσδοκίες για «πάγωμα» των διαδικασιών, ώστε η χώρα να εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο, ή ακόμη και για ένα δεύτερο δημοψήφισμα φαίνεται να λειτουργούν θετικά. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα