ΗΠΑ: Πόσα δισ. κόστισε το shutdown

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 17:36
UPD:17:40
REUTERS/YURI GRIPAS

Η αναστολή λειτουργίας επί 35 ημέρες μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους αφαίρεσε από το αμερικανικό ΑΕΠ 11 δισ. δολάρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με εκείνο που αξιώνει ο Ντόναλντ  Τραμπ για τη χρηματοδότηση του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, σύμφωνα έκθεση του Κογρέσου, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση, από το παραπάνω ποσό εκτιμάται πως τα οκτώ δισ. θα ανακτηθούν σταδιακά, καθώς οι υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους επαναλειτουργούν.

Σύμφωνα με εκτίμηση του οίκου S&P Global Ratings, η ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του shutdown ανήλθε σε τουλάχιστον έξι δισ. δολάρια, ποσό που αναλογεί στα απολεσθέντα έσοδα διότι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί τέθηκαν σε αναγκαστική αργία και διότι διακόπηκαν άλλες, εξωτερικές δραστηριότητες που συνδέονται με το αμερικανικό δημόσιο.

Όπως προειδοποιεί ο οίκος, αν και το shutdown τελείωσε, το γεγονός ότι ελάχιστη συναίνεση καταγράφεται στο Καπιτώλιο πιθανότατα θα πλήξει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και το κλίμα στη χρηματαγορά.

Νέο shutdown βλέπει άμεσα ο Τραμπ

Ένα δεύτερο shutdown είναι «ασφαλώς μία επιλογή», διαμήνυσε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος περνώντας σαφές μήνυμα ότι δεν «παραδόθηκε» στους Δημοκρατικούς ούτε έχει την παραμικρή πρόθεση να υποχωρήσει στο ζήτημα της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού.

Σε συνέντευξή του στη «Washington Post», προέβλεψε ότι οι πιθανότητες να καταλήξει σε συμφωνία με το Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση του τείχους προτού εκπνεύσει η επόμενη κυβερνητική χρηματοδότηση, στις 15 Φεβρουαρίου, είναι λιγότερες από 50%.

Ο Τραμπ άφησε πολύ λίγα περιθώρια να δεχτεί κάτι λιγότερο από το κονδύλι των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζητεί για το τείχος, ενώ σχεδόν απέκλεισε το αίτημα των Δημοκρατικών να δοθεί υπηκοότητα στους λεγόμενους «Dreamers», τους μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη ανήλικοι.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα