ΗΠΑ: Ελάχιστη η επίδραση των φοροελαφρύνσεων 1,5 τρισ. σε επενδύσεις, προσλήψεις

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 09:27
UPD:09:28
REUTERS/LUCAS JACKSON

Απογοητευτικά θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τα αποτελέσματα της έρευνας της Εθνικής Ένωσης Οικονομικών (NABE) των ΗΠΑ για την επίδραση των φοροελαφρύνσεων στην πραγματική οικονομία. Όπως προκύπτει από αυτήν,  η μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση των τελευταίων τριάντα και πλέον ετών δεν φαίνεται να έχει καμία ουσιαστική επίπτωση στα σχέδια των εταιρειών για επενδύσεις ή προσλήψεις.

Στην έρευνα του NABE το 84% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως οι φοροελαφρύνσεις, έναν χρόνο μετά την εφαρμογή τους,  δεν έχουν αλλάξει τα σχέδιά τους για κεφαλαιουχικές δαπάνες ή προσλήψεις προσωπικού. Το εύρημα αυτό έρχεται κόντρα στις προβλέψεις του Λευκού Οίκου ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 35% στο 21% θα έδινε μεγάλη ώθηση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Υπάρχει ωστόσο ένας κλάδος, αυτός της παραγωγής αγαθών, στον οποίο οι φοροελαφρύνσεις είχαν σημαντική θετική επίδραση. Το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα από τον συγκεκριμένο κλάδο δήλωσαν ότι έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους και το 20% ότι έχουν ανακατευθύνει προσλήψεις και επενδύσεις στις ΗΠΑ από το εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι η έρευνα του NABE έδειξε πως τον Ιανουάριο ο δείκτης για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2017, ενώ πτώση κατέγραψε και εκείνος για τις προσδοκίες επενδύσεων μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα