Μειονέκτημα για την Ελλάδα το ευρώ σύμφωνα με το 55% των Ελλήνων

Το 88% θεωρεί ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.
Τετάρτη, 12 Απριλίου 2006 18:03

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών -ποσοστό 81%- θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που διενεργήθηκε στη χώρα μας το χρονικό διάστημα 28 Φεβρουαρίου - 13 Μαρτίου 2006.

Οι Ελληνες εκτιμούν ότι το συμφέρον και η ευημερία της Ελλάδας συνδέονται άμεσα με την παραμονή της χώρας μας στους κόλπους της Ε.Ε., επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ενωση.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ειδικές ερωτήσεις αναφέρουν ως πλεονεκτήματα τον εκσυγχρονισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς (86%), το καλύτερο σύστημα υγείας (84%), την προστασία του περιβάλλοντος (84%) και του καταναλωτή 78%, το εκπαιδευτικό σύστημα (78%), την καταπολέμηση των ανισοτήτων (77%) και της τρομοκρατίας (75%), την προστασία των εργαζομένων (74%), την καταπολέμηση της εγκληματικότητας (73%) και της ανεργίας (69%), καθώς και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων (66%).

Ομως, παρά τη σχετικά υψηλή υποστήριξή τους στο ευρώ, το 55% των Ελλήνων πολιτών εκτιμά ότι η υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος αποτελεί μειονέκτημα για την Ελλάδα, καθώς εκτιμά ότι θα την αποδυναμώσει στο μέλλον. Ως πλεονέκτημα θεωρεί το ευρώ το 36% των ερωτηθέντων.

Τέλος, μόνο ένας στους δέκα Ελληνες τοποθετείται ουδέτερα, κρίνοντας ότι η υιοθέτηση του ευρώ δεν θα προκαλέσει καμία απολύτως αλλαγή, καθώς δεν αποτελεί ούτε πλεονέκτημα, ούτε μειονέκτημα για την Ελλάδα στο μέλλον. Εννέα στους δέκα Ελληνες (ποσοστό 88%) προσδιορίζουν ως κύριο μειονέκτημα της υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος, την αύξηση των τιμών και την παρεπόμενη αύξηση του κόστους ζωής τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα