Danone: Στο 20% το μερίδιό της στην κινεζική Bright Dairy

Πέμπτη, 13 Απριλίου 2006 08:59

ΠΟΣΟΝ 358 εκατ. γιουάν (44,7 εκατ. δολ.) θα καταβάλει το ασιατικό σκέλος της Groupe Danone, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής γιαουρτιού στον κόσμο, για να αυξήσει το μερίδιό της στην Bright Dairy & Food Co. της Κίνας, με στόχο την κάλυψη της ζήτησης στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας.

Η Danone Asia Pte. θα αυξήσει το μερίδιό της στο 20,01%, από το 11,55%, με την απόκτηση 88,2 εκατ. μετοχών από την S.I. Food Products Holdings Ltd. και την Shanghai Milk Group, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Bright Dairy στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Η εμπορική συναλλαγή – αναφέρεται στην ανακοίνωση – απαιτεί την έγκριση της κυβέρνησης.

Η Danone, με έδρα το Παρίσι, αξιοποιεί το πλεονέκτημα της κίνησης που κάνει η Κίνα να επιτρέψει σε ξένους επενδυτές να αποκτήσουν στρατηγικά μερίδια κοινών μετοχών σε κρατικές εταιρείες. Η ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα στην Κίνα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 14% ετησίως μέσα στα έξι επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Rabobank Groep, καθώς αυξάνονται οι οικονομικοί δείκτες των εισοδημάτων.

Πέρυσι, η Fonterra Cooperative Group Ltd., με έδρα το Οκλαντ της Ν. Ζηλανδίας, η μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο, συμφώνησε να αποκτήσει το 43% της Shijiazhuang San Lu Group αντί του ποσού των 107 εκατ. δολαρίων. Η San Lu, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής γάλακτος της Κίνας.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Bright Dairy, που εδρεύει στη Σαγκάη, ανεστάλη από τις 10 Απριλίου, περιμένοντας την έγκριση του σχεδίου της, να ανταλλάξει τα μη εμπορεύσιμα κρατικά περιουσιακά στοιχεία σε κοινές μετοχές. Την τελευταία ημέρα που διαπραγματεύθηκαν στις 7 Απριλίου, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 9,9%, φθάνοντας στα 5,64 γιουάν η μία. Φέτος, έχουν σημειώσει άνοδο 28%, υπερβαίνοντας την αντίστοιχη του 16% που σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης.

Η Danone, θα αγοράσει τις μετοχές που αποτελούν μερίδιο 8,46% στην Bright Dairy, προς 4,07 γιουάν η μία ή 28% χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματός τους στις 7 Απριλίου. Μετά τη μεταφορά των μετοχών, η S.I. Food Products Holdings Ltd. και η Shanghai Milk Group θα παραμείνουν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι με μερίδιο 26,55% η κάθε μία.

Η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων της Κίνας, αυξήθηκε 38% στα 13 εκατ. τόνους πέρυσι, σε σύγκριση με το 2004 και οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση επίσης 38%, φθάνοντας στα 86,3 δισ. γιουάν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία επικαλέστηκε ο χρηματιστηριακός οίκος Shenyin Wanguo. Ο κλάδος των γαλακτοκομικών προϊόντων εμφάνισε πέρυσι προ φόρων κέρδη ύψους 4,9 δισ. γιουάν, 45% υψηλότερα από το 2004, σύμφωνα με τον οίκο.

Πέρυσι, τα καθαρά κέρδη της Bright Dairy υποχώρησαν στα 211 εκατ. γιουάν, από τα 318 εκατ. γιουάν το 2004, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, στις 25 Μαρτίου. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 1,7%, φθάνοντας στα 6,9 δισ. γιουάν.

Η παραγωγή γάλακτος σε Κίνα, Ινδία και Πακιστάν, θα αυξηθεί 38% τα πέντε επόμενα χρόνια, έναντι αύξησης 8% στις ΗΠΑ και 3,4% στην Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του σκέλους τροφίμων και αγροτικών προϊόντων του ΟΗΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα