Στο χείλος της στασιμότητας η Ευρωζώνη- ναδίρ 5,5 ετών για τον Σύνθετο PMI

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 11:49
UPD:11:53
REUTERS/DAVID GRAY

Εργοστάσιο μικροφώνων στην Αυστραλία.

 

Στο χείλος της στασιμότητας βρέθηκε ο ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης στις αρχές του 2019, γεγονός που έρχεται να εντείνει τις ανησυχίες για απότομη επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση και στενεύει τα περιθώρια κινήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Σύνθετος Δείκτης PMI για τη δραστηριότητα στους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών της νοσμιματικής ένωσης κατέγραψε μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση από τις 51,1 στις 50,7 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2013. Έχει πλησιάσει έτσι επικίνδυνα κοντά στο όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την επέκταση από τη συρρίκνωση. Ο επιμέρους δείκτης  PMI των υπηρεσιών διολίσθησε από τις 51,2 στις 50,8 μονάδες, και πάλι χαμηλά 5,5 ετών. 

Τα δεδομένα αυτά αποκαλύπτουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει εισέλθει στο πρώτο τρίμηνο του έτους με ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,1% (σε σχέση με το προηγούμενο), την ώρα που ειδικοί σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ανάπτυξη της τάξης του 0,4%. 

«Είναι πολύ απογοητευτική η έναρξη της χρονιάς. Πολλοί άνθρωποι περίμεναν μία ανάκαμψη το πρώτο τρίμηνο, αλλά τελικά δεν είχαμε κάτι τέτοιο» σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. «Επιχειρήσεις και νοικοκυριά περιορίζουν τις δαπάνες τους, γεγονός που αντανακλά τις ευρύτερες ανησυχίες για το οικονομικό περιβάλλον» πρόσθεσε.

Στη Γερμανία η δραστηριότητα ανέκαμψε ελαφρώς τον Ιανουάριο, αλλά παρέμεινε σχετικά αδύναμη, ενώ στη Γαλλία συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς. Ο γερμανικός Σύνθετος PMI αυξήθηκε από τις 51,6 στις 52,1 μονάδες, αλλά παραμένει πολύ μακριά από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν στις αρχές του 2018. Ο γαλλικός δείκτης βυθίστηκε στις 47,9 από 48,7 μονάδες. 

«Τίποτα από αυτά δεν θα αλλάξει την σημερινή απόφαση της ΕΚΤ, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες για υποβάθμιση των προβλέψεων για την οικονομία στην επόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου» σχολίασε σε σημείωμά της η Capital Economics.

Στην πρώτη συνεδρίαση για το 2019 η ΕΚΤ δεν προβλέπεται να λάβει καμία απόφαση. Αν και θεωρείται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της, όλοι περιμένουν τη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι, ώστε να δουν εάν οι τόνοι και η φρασεολογία του θα δώσουν σήμα πως δεν θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο τρέχον έτος αύξηση επιτοκίων. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα