To πετρέλαιο πέφτει υπό το βάρος φόβων ότι ο πλανήτης δεν έχει «όρεξη»

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 10:49
UPD:10:53
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

Οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου μειώνοντας σημαντικά την προσφορά τους δεν αποδίδουν προς το παρόν καρπούς. Και τούτο, γιατί οι συνεχείς προειδοποιήσεις για την επιβράδυνση μεγάλων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών έχουν ρίξει για τα καλά τη σκιά τους στις προοπτικές της ζήτησης.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει σήμερα νέα πτώση της τάξης του 0,8% στα 60,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού υποχωρεί κατά 0,7% στα 52,23 δολάρια το βαρέλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το spread μεταξύ των δύο δημοφιλέστερων συμβολαίων της αγοράς έχει περιοριστεί κοντά στα 8 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό. 

Η απόφαση του ΔΝΤ να υποβαθμίσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, οι φόβοι, που εκφράζουν πολιτικοί και επιχειρηματίες στο Νταβός, αλλά και τα στοιχεία που έδειξαν απροσδόκητη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, λειτουργούν όλα ως βαρίδι στην τιμή. Όπως σχολιάζουν traders, όταν η παγκόσμια οικονομία κινείται με αργούς ρυθμούς, η ανησυχία είναι πάντα πως δεν έχει πια τόση «όρεξη» για πετρέλαιο. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα