Posco: Στα ύψη οι μετοχές καθώς αμύνεται μιας εξαγοράς

Πέμπτη, 13 Απριλίου 2006 13:44

ΣΤΑ υψηλότερα ιστορικά επίπεδα αναρριχήθηκαν οι μετοχές της Posco, της πέμπτης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής ατσαλιού στον κόσμο, μετά την ανακοίνωση του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Lee Ku Taek, ότι η εταιρεία πρέπει να αυξήσει τη χρηματιστηριακή της αξία κατά 1/5, για να προστατευθεί από μια επιθετική προσφορά εξαγοράς της.

Οι μετοχές της Posco, αυξήθηκαν στα 260.000 ουόν η μία, δίνοντας στην εταιρεία μια χρηματιστηριακή αξία 23 τρισ. ουόν (24 δισ. δολ.) τη τέταρτη μεγαλύτερη μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας. Οι μετοχές της εταιρείας, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 29% και είχαν την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του δείκτη Kospi.

O Lee, 60 ετών, σκέφτεται τρόπους άμυνας σε μία επιθετική προσφορά εξαγοράς από την στιγμή που η Mittal Steel Co., προσέφερε 25 δισ. δολ. στην Arcelor SA και που ο δισεκατομμυριούχος Carl Icahn, έκανε τη δική του προσφορά για την εξαγορά της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της Ν. Κορέας, KT&G Corp. Η Posco είπε ότι ενδέχεται να αγοράσει ίδιες μετοχές για να πουλήσει μετοχές σε στρατηγικό επενδυτή.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 15.000 ουόν, ποσοστό 6,1%, για να κλείσουν στα 260.000 ουόν η μία, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο, σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών. Νωρίτερα οι μετοχές σημείωσαν άνοδο έως 8,4%, τη μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσής τους από τις 13 Μαΐου του 2002, όταν είχαν σημειώσει άνοδο έως 9,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα