Παράπλευρη απώλεια του σινο-αμερικανικού πολέμου η Ιαπωνία

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 12:10
UPD:12:14
REUTERS/Toru Hanai

Τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και δύο χρόνια παρουσίασαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Δεκέμβριο, σε ακόμη μία απόδειξη ότι σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος έχει πολλά «θύματα» και «παράπλευρες απώλειες». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών, οι εξαγωγές υποχώρησαν 3,8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018, έναντι προβλέψεων για πτώση 1,9%. Ήταν η χειρότερη επίδοση από τον Οκτώβριο του 2016.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν τις εντεινόμενες εξαγωτερικές πιέσεις στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και έρχονται να προστεθούν στις προβλέψεις για απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές προς την Κίνα, η οποία έχει πληγωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, έκαναν βουτιά 7%, ενώ και ευρύτερα οι εξαγωγές στην Ασία (που καλύπτουν περισσότερο από το 50% των συνολικών) μειώθηκαν 6,9% τον Δεκέμβριο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ασκήσει έντονη κριτική για τις εμπορικές πρακτικές και της Ιαπωνίας. Πολλοί δε εκτιμούν ότι μετά την Κίνα, είναι η Ιαπωνία που θα μπει στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα