Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 16:49
UPD:16:51
REUTERS/JOHN SIBLEY

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων παραμένει το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, συνεχίζοντας την αποκλιμάκωση που εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή. Παραμένει πάντως σε επίπεδα άνω του 4%, που δεν καθιστά ευνοϊκές τις συνθήκες για έξοδο στις αγορές.

Ώθηση στους ελληνικούς τίτλους δίνει μεταξύ άλλων το γεγονός πως οι επενδυτές τις τελευταίες ημέρες στρέφονται στην αγορά ομολόγων, με φόντο την αβεβαιότητα που πηγάζει από τις εξελίξεις γύρω από το Brexit και το «shutdown» στις ΗΠΑ.

Πάντως, η Capital Economics εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα κρατικά ομόλογα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης θα σημειώσουν φτωχές επιδόσεις τα επόμενα δύο χρόνια, «ιδίως στην Ιταλία και στην Ελλάδα». Οι αγορές περιμένουν τώρα τα ελληνικά ομόλογα, σημείωσε από την πλευρά της η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, τονίζοντας ότι η Αθήνα έχει αναβάλει την επιστροφή της στις αγορές από το περασμένο καλοκαίρι, λόγω της λόγω της αστάθειας και των αυξανόμενων επιτοκίων στην Ευρώπη.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανέρχεται αυτήν την ώρα (16.35) στο 4,13%, καταγράφοντας πτώση τριών μονάδων βάσης ή 0,67%. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων βρίσκεται στις 389 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές Αυγούστου, στο 2,99%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή, η Αθήνα σχεδιάζει την έκδοση 5ετούς τίτλου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην αγορά κρατικού χρέους της γηραιάς ηπείρου το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διολισθαίνει κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,24%. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς υποχωρεί κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,64%, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς βρετανικού ομολόγου υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης στο 1,32%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,74%, καταγράφοντας πτώση δύο μονάδων βάσης. Το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού βρίσκεται στις 250 μονάδες βάσης.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας υποχωρεί κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,33%, με την απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς να διολισθαίνει επίσης κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,72%.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου βρίσκεται στο 2,75%, υποχωρώντας κατά τέσσερις μονάδες βάσης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα