Ρωσία: H Ελλάδα θα γίνει το σταυροδρόμι στην αγορά ενέργειας

Πέμπτη, 13 Απριλίου 2006 19:35

Η Ρωσία θεωρεί την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο και φροντίζει για την ενεργειακή της ασφάλεια. Μια ένδειξη αυτής της βούλησης αποτέλεσε το γεγονός ότι παρά την ουκρανική κρίση με το φυσικό αέριο, η ροή προς την Ελλάδα υπήρξε απρόσκοπτη, δήλωσαν ο ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Βντόβιν και ο αναπληρωτής Διευθυντής Ενημέρωσης και Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Ιβανόφ, στην ημερίδα «ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη - προοπτικές» που πραγματοποιήθηκε σε αθηναϊκό ξενοδοχείο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης.

O κ. Ιβανόφ τόνισε ότι η Ελλάδα θα γίνει το σταυροδρόμι στην αγορά ενέργειας.

Ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης έχει το προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστικών του αγωγών, είπε ο Χ. Δήμας διευθυντής της ελληνικής κοινοπραξίας ΕΛΠΕ ΑΕ-ΘΡΑΚΗ ΑΕ-Burgas-Alexandroupolis Pipeline, και πρόσθεσε ότι ως το 2010 θα έχει αποφασιστεί ποιος θα είναι ο παρακαμπτήριος των Στενών, τα οποία έχουν φτάσει στο μάξιμουμ της ικανότητας διέλευσης.

Ο κ. Ιβανόφ κάνοντας σαφή υπαινιγμό για τους Αμερικανούς είπε ότι λένε στους Ευρωπαίους και σε άλλες χώρες μην υπογράφετε μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τους Ρώσους γιατί δεν είναι αξιόπιστοι, αλλά πίσω από την πλάτη των Ευρωπαίων οι ίδιοι μέσω των εταιρειών τους διαπραγματεύονται συμβόλαια και θέλουν να πάνε στα κοιτάσματα της Απω Ανατολής. «Εμείς όταν αποφασίσουμε να κάνουμε αγωγό που δεν θα περνάει από την Ευρώπη θα το πούμε», είπε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα