Κίνα: 6,4% η αύξηση των ξένων επενδύσεων το α' τρίμηνο

Παρασκευή, 14 Απριλίου 2006 08:04

ΑΥΞΗΣΗ 6,4% σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο του έτους οι απ ευθείας ξένες επενδύσεις στην Κίνα, την δεύτερη μεγαλύτερη αποδέκτρια κεφαλαίων από το εξωτερικό στον κόσμο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι σημερινές επενδύσεις αυξήθηκαν στα 14,25 δισ. δολ., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, στο Web site του. Οι ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν 7,8%, φθάνοντας τα 8,6 δισ. δολ. το πρώτο δίμηνο.

Οι ξένες εταιρείες επενδύουν στην Κίνα για να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα των χαμηλών μισθών και μπουν σε μία δυνητική αγορά 1,3 δισ. ανθρώπων στη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα του κόσμου. Στις ΗΠΑ οι εργαζόμενοι κερδίζουν 33 φορές περισσότερα από τους εργαζομένους στην Κίνα, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Το υπουργείο, σταμάτησε να δημοσιοποιεί στοιχεία για τις επενδύσεις που έχουν υπογραφεί ή για αυτές που υπεγράφησαν αλλά ακόμη δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Περισσότερο από το ήμισυ των εξαγωγών της Κίνας, που άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 762 δισ. δολ. το 2005, πραγματοποιούνται από ξένα επενδυμένα κεφάλαια. Η Κίνα ενδέχεται να προσελκύσει απ’ ευθείας ξένες επενδύσεις περίπου 60 δισ. δολ. φέτος, περίπου ανάλογα του 2005, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Shanghai Securities News, το οποίο επικαλείτο αξιωματούχο του υπουργείου Εμπορίου της χώρας.

Η All-China Federation of Trade Unions, είπε ότι θα δημιουργήσει παραρτήματα, στα οποία θα συμμετέχει το 80% των ξένων επιχειρήσεων μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, προκειμένου να λύσει τις διαφορές μεταξύ των Κινέζων εργαζομένων και των ξένων σε θέματα μισθών και ωρών εργασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της κρατικής εφημερίδας της χώρας, China Daily, στις 31 Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα