Ιταλία: Αναθεώρηση προς τα κάτω για την ανάπτυξη

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 19:55
UPD:22:20
EPA/ALESSANDRO DI MEO

Κεντρική Τράπεζα Ιταλίας

Αισθητή μείωση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας για το 2019, προβλέπει έκθεση της Τράπεζας της Ιταλίας.

Ειδικότερα, οι προβλέψεις για την αύξηση του ιταλικού ΑΕΠ, από το 1% των περασμένων μηνών, περιορίζονται τώρα στο 0,6%, για το σύνολο του φετινού έτους.

Σε ό,τι αφορά το 2020 και το 2021 οι προβλέψεις είναι του 0,9% και 1% αντίστοιχα, αλλά οι αναλυτές κάνουν αναφορά σε νέο κίνδυνο δυσμενέστερης αναθεώρησης.

Παράλληλα, σημειώνεται πως κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, η κατανάλωση των ιταλικών νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ την ίδια περίοδο οι επενδύσεις περιορίστηκαν κατά 1,1%.

«Η πορεία του δημόσιου χρέους θέτει ουσιαστικές δυσκολίες στην πραγματοποίηση των επενδύσεων εκείνων που είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο.

Στο μεταξύ, στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες της λιτότητας αναφέρθηκε σήμερα ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα.

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Γιούνκερ προκάλεσαν κάποιους προβληματισμούς που είναι ορθό να υπάρξουν» τόνισε ο ιταλός πρόεδρος, μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο Ματταρέλλα πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα θέμα που καλεί όλες τις χώρες να προχωρήσουν σε λεπτομερή προβληματισμό, την ώρα που πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα