Σιγκαπούρη: Μεγαλύτερη μείωση των εξαγωγών, εκτός πετρελαίου

Δευτέρα, 17 Απριλίου 2006 09:57

ΜΕΙΩΣΗ εμφάνισαν τον Μάρτιο οι εξαγωγές της Σιγκαπούρης, επτά φορές χαμηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες, όπως η Pfizer Inc., εξήγαγαν λιγότερα προϊόντα.

Οι εξαγωγές – εκτός του πετρελαίου – εποχιακώς προσαρμοσμένες, μειώθηκαν 4,2% τον Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου, όταν είχαν σημειώσει άνοδο 2,5% (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση. Κατά μέσον όρο, 10 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν μείωση

Οι πωλήσεις της Σιγκαπούρης στο εξωτερικό από μήνα σε μήνα υποχώρησαν εξ αιτίας των διακυμάνσεων στην παραγωγή φαρμάκων, καθώς η οικονομική ανάπτυξη συρρικνώθηκε κατά 1,2%, με ετήσιο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο μετά από άνοδο 12,5% το τέταρτο. Η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα, εκτιμούν οι εξαγωγές ηλεκτρονικών θα τροφοδοτήσουν έως και 6% την ανάπτυξη.

Το δολάριο της Σιγκαπούρης διαπραγματεύθηκε στο 1,6034 δολ. Σιγκαπούρης έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1:50 μ.μ. τοπική ώρα, από 1,6026 δολ. Σιγκαπούρης, πριν από τη σημερινή ανακοίνωση. Ο δείκτης Straits Times σημείωσε άνοδο 1,74 μονάδων, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στις 2546,12 μονάδες, στις 12:30 μ.μ.

Η παραγωγή φαρμάκων, η οποία αποτελεί περίπου το 19% της βιομηχανικής παραγωγής της Σιγκαπούρης, καθώς διάφορες εταιρείες κλείνουν εργοστάσια για τον καθαρισμό πριν προχωρήσουν στην παραγωγή άλλων χημικών.

Οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων, υποχώρησαν περίπου 1,43 δισ. δολ. Σιγκαπούρης (890,2 εκατ. δολ. ΗΠΑ) τον Μάρτιο, από 1,54 δισ. δολ. Σιγκαπούρης τον Φεβρουάριο. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι εξαγωγές φαρμακευτικών εταιρειών σημείωσαν αύξηση 51%.

Οι εξαγωγές – εκτός πετρελαίου – αυξήθηκαν 16,8%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, χαμηλότερα του 18,3%, που ήταν νωρίτερα.

Οι εξαγωγές ηλεκτρονικών, που αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ των εξαγωγών της Σιγκαπούρης, σημείωσαν αύξηση 16,4% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υποχωρώντας, από αύξηση 30,5% που είχαν σημειώσει τον προηγούμενο έτος.

Οι εξαγωγές ηλεκτρονικών προϊόντων αυξήθηκαν στα 7,18 δισ. δολ. Σιγκαπούρης τον Μάρτιο από 6,25 δισ. δολ. Σιγκαπούρης τον Φεβρουάριο.

Οι εξαγωγές ημιαγωγών, σημείωσαν αύξηση 35,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υποχωρώντας, από την αύξηση του 41,9% τον Φεβρουάριο. Οι εξαγωγές σκληρών δίσκων, υποχώρησαν 36,6%.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 16% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από άνοδο 14,2%, το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου στις 10 Απριλίου.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 9,1% το πρώτο τρίμηνο, μετά από αύξηση 8,7%, το τέταρτο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα