Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Σε κορυφαία προτεραιότητα αναδεικνύει η Κομισιόν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, με σημείο αιχμής τα «κόκκινα» δάνεια και το πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αυτό διαμήνυσε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, τους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.
Ο κ. Μοσκοβισί ζήτησε από την κυβέρνηση να ορίσει ένα σαφές τετράπτυχο-οδηγό για την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που θα απελευθερώσει την επιστροφή των κερδών SMP και ANFA από τα ελληνικά ομόλογα που διακατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.
Αναλυτικότερα, το θέμα των ελληνικών τραπεζών ετέθη πολύ υψηλά στην ατζέντα από τον Ευρωπαίο επίτροπο στη συνάντηση που είχε χθες με τους αρμόδιους υπουργούς, αφού άλλωστε τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα αποτελέσουν κυρίαρχο αντικείμενο συζήτησης της δεύτερης επιθεώρησης στο πλαίσιο μιας ενισχυμένης μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς.
Μολονότι δεν συνέδεσε ευθέως την επίλυση των κρίσιμων θεμάτων των «κόκκινων» δανείων με την έξοδο στις αγορές, εντούτοις κατέστησε σαφές πως θα πρέπει να πειστούν οι αγορές ότι υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), αλλά και πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Τα «κόκκινα» δάνεια αξιολογούνται άλλωστε απ’ όλους τους θεσμούς ως η βασική αιτία για τα υψηλά και ασφαλώς απαγορευτικά spreads που επί της ουσίας δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα μια άνετη έξοδο στις αγορές.
Οι θεσμοί και κυρίως η Επιτροπή αναμένουν, όπως διευκρίνισε, άμεσα τη στρατηγική της κυβέρνησης σχετικά με το όχημα ειδικού σκοπού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως προβλέπει η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων είναι σαφές, διευκρίνισε ο επίτροπος, πως θα ακολουθηθεί το ιταλικό μοντέλο.
Όμως πρώτης προτεραιότητας είναι, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, και οι προτάσεις από την κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τη λήξη του νόμου Κατσέλη όπου θα ακολουθηθεί το κυπριακό μοντέλο.
Ιδιαίτερα ως προς την πρώτη κατοικία, ο κ. Μοσκοβισί ζήτησε να ληφθούν μέτρα στοχευμένα που να εξυπηρετούν και τα σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων από την πλευρά των τραπεζών. Οι δε τράπεζες ας σημειωθεί πως βλέπουν ιδιαίτερα θετικά το κυπριακό μοντέλο που επιδοτεί δόσεις δανείων στους πιο αδύναμους.
Γρήγορες και περιεκτικές κινήσεις ζήτησε ο κ. Μοσκοβισί από την κυβέρνηση, ορίζοντας ένα σαφές τετράπτυχο-οδηγό για την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που θα απελευθερώσει και τα 750 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν την επιστροφή των κερδών SMP και ANFA από τα ελληνικά ομόλογα που διακατέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες της Ευρωζώνης. Η έκθεση της Επιτροπής θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τις αποφάσεις επί του συγκεκριμένου θέματος στις 27 Φεβρουαρίου.
Ο κατάλογος του επιτρόπου Μοσκοβισί προς την κυβέρνηση περιλαμβάνει:
- Όχι πισωγυρίσματα από όσα έχουν γίνει (αναφέρθηκε ως παράδειγμα στον ΦΠΑ των νησιών).
- Προσεκτική άνοδος των αποδοχών τώρα που η αγορά εργασίας παίρνει τα πάνω της.
- Διαφάνεια σε όλες τις ενέργειες (εδώ ο επίτροπος έφερε ως παράδειγμα την προστασία της πρώτης κατοικίας).
- Γρήγορες ενέργειες προκειμένου να καλυφθούν τα κενά όπου έχουν υπάρξει μέχρι τη δεύτερη επιθεώρηση.
Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε κρίσιμη την έκθεση της Κομισιόν, ενώ σημείωσε πως η Επιτροπή θα συντάξει άλλη μία έκθεση για τη χώρα η οποία θα αφορά τις ανισορροπίες που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία.
Πρόκειται για μια έκθεση που συντάσσεται για όλες τις χώρες που διατηρούν ανισορροπίες στα οικονομικά τους μοντέλα (π.χ. Ιταλία), ενώ στη συνέχεια θα εκπονηθεί ένα πλάνο δράσης για τη διόρθωση αυτών των ανισορροπιών.
Και εδώ ο χρηματοπιστωτικός τομέας δείχνει εξαιρετικά κρίσιμος.