Μοσκοβισί: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 00:10
UPD:00:59
REUTERS/YVES HERMAN

Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την προεκλογική περίοδο ζήτησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις της και το ίδιο πρέπει να κάνει και η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή. Μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι τα νέα για την Ελλάδα είναι καλά και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται.

Χαριτολογώντας, είπε πως λόγω των πολιτικών εξελίξεων στο ελληνικό κοινοβούλιο δόθηκε η ευκαιρία να υπάρξει συζήτηση χωρίς τη συνήθη πίεση των ΜΜΕ. Για τον ίδιο λόγο ωστόσο, είπε ότι θα συντομεύσει την επίσκεψή του στη χώρα μας, προκειμένου να μη συνδεθεί με τις συζητήσεις που διεξάγονται στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εξάλλου όπως διευκρίνισαν από το περιβάλλον του, είχε δεχθεί την πρόσκληση για τη σημερινή επίσκεψη, πριν από τα Χριστούγεννα.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα πέντε μήνες μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, σημείωσε ότι «τα συμπεράσματα δεν είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά αλλά διαφέρουν από τομέα σε τομέα». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλειας, της αύξησης του κατώτατου μισθού και της εφαρμογής του Νόμου Κατσέλη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Είναι προτεραιότητα οι μεταρρυθμίσεις που περιέχονται στη συμφωνία της 22ας Ιουνίου 2018 να εκπληρωθούν στην ώρα τους», υπογράμμισε σημειώνοντας πως παρά την αδιαμφισβήτητη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας οι κίνδυνοι παραμένουν. Εξηγώντας τους κινδύνους ανέφερε πρώτον ότι το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό και στους νέους φτάνει το 38%, σημειώνοντας ότι πρέπει να αναστραφεί το brain drain. Επίσης στάθηκε στο τραπεζικό σύστημα, ενώ δήλωσε ότι οι προσεχείς εβδομάδες θα είναι κρίσιμες παραθέτοντας τέσσερις προκλήσεις:

  1. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κυρίως των συνθηκών επενδύσεων.
  2. Η πλήρης ανόρθωση του τραπεζικού κλάδου ώστε να διευκολυνθούν οι πιστώσεις.
  3. Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος.
  4. Η εξασφάλιση ότι η ανόρθωση της οικονομίας θα είναι επωφελής για όλους τους πολίτες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα