Ποιότητα, τυποποίηση και εξωστρέφεια για την προώθηση του ελαιολάδου

Δευτέρα, 17 Απριλίου 2006 16:38

Το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο του «Ετους Ελαιόλαδου και Ελιάς», προωθεί μια σειρά δράσεων, που ξεκινούν από τη φάση της τυποποίησης του προϊόντος και φτάνουν ως την τελική κατανάλωση.

Οι βασικές δράσεις είναι οι ακόλουθες:

- Πρώτον, η δημιουργία τριών ολοκληρωμένων εργαστηρίων ανάλυσης ελαιόλαδου σε τρεις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας (Πελοπόννησος, Κρήτη, Λέσβος). Τα εργαστήρια αυτά θα ιδρυθούν στα πρότυπα του εργαστηρίου το οποίο διαθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης στην Πλατεία Κάνιγγος και το οποίο είναι το μοναδικό στη χώρα μας εργαστήριο πιστοποιημένο από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιόλαδου. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιταλία διαθέτει 29 τέτοια εργαστήρια. Με τη δράση αυτή τίθεται στη διάθεση του παραγωγού, του τυποποιητή, του εξαγωγέα, του καταναλωτή όλη τη τεχνογνωσία που υπάρχει σήμερα γύρω από την ανάλυση του ελαιόλαδου.

Δεύτερον, προκηρύσσεται διαγωνισμός σχεδιασμού συσκευασίας ελαιόλαδου. Διαπιστώθηκε ότι παρά την υψηλή του ποιότητα, το ελληνικό ελαιόλαδο πολλές φορές υστερεί στη διεθνή αγορά σε επίπεδο εικόνας. Για να δημιουργηθεί μια δυναμική βελτίωσης της εικόνας, προκηρύσσεται διαγωνισμός για την καλύτερη φιάλη, την καλύτερη ετικέτα, και το καλύτερο κουτί ελαιόλαδου. Πέραν των χρηματικών επάθλων, οι νικητές σχεδιαστές θα έχουν την ευκαιρία να συνάψουν σύμβαση με τις εταιρείες που θα ενδιαφερθούν για το έργο τους. Θα έχουν βεβαίως το δικαίωμα και εταιρείες τυποποίησης να συμμετέχουν στο διαγωνισμό με τα σχεδιαστικά τους τμήματα.

Τρίτον, συντάσσονται, εκτυπώνονται και διανέμονται μια σειρά από έντυπα με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τόσο του κοινού όσο και των επαγγελματιών της ελιάς και του ελαιόλαδου στα θέματα της ποιότητας.

Τέταρτον, διοργανώνεται μια σειρά ενημερωτικών πρωτοβουλιών. Κατ' αρχήν ενημερώνονται για ζητήματα ποιότητας οι καταναλωτικές οργανώσεις και γίνεται συζήτηση μαζί τους. Οι σχετικές εκδηλώσεις θα γίνουν σε μη ελαιοπαραγωγικές περιοχές, όπου η ανάγκη πληροφόρησης του κοινού είναι μεγαλύτερη. Επιπλέον, διοργανώνεται συνάντηση συνεργασίας με τους παραγωγικούς φορείς, στα πρότυπα της πρόσφατης εκδήλωσής «Ακούμε τις Επιχειρήσεις» στο Ζάππειο Μέγαρο.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανέλαβε να σχεδιάσει το λογότυπο του «Ετους Ελαιόλαδου και Ελιάς», το οποίο μετά την έγκρισή του σήμερα, θα χρησιμοποιείται στο εξής σε όλες τις σχετικές δράσεις των υπουργείων και των φορέων και επιχειρήσεων το επιθυμούν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα