Bρετανία: Πτώση- ανάσα στον πληθωρισμό

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 12:48
UPD:12:50
REUTERS/TOBY MELVILLE

Στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Δεκέμβριο, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των τιμών των καυσίμων. Η εξέλιξη δίνει μία ανάσα στους καταναλωτές που είχαν περιορίσει τις δαπάνες τους εν μέσω έντονης αβεβαιότητας για το Brexit και ανασφάλειας για το τι φέρνει το μέλλον σε οικονομικό επίπεδο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η βρετανική στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 2,1% από 2,3% τον Νοέμβριο, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Οι Βρετανοί καταναλωτές δέχονταν πιέσεις από τον υψηλό πληθωρισμό από τον Ιούνιο του 2016, όταν το δημοψήφισμα έδειξε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η στερλίνα υποτιμήθηκε περισσότερο από 10% έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Ο πληθωρισμός είχε σκαρφαλώσει στα υψηλά δέκα ετών του 3,1% τον Νοέμβριο του 2017. 

Παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού έκτοτε, αλλά και την ταχύτερη αύξηση των μισθών εδώ και μία δεκαετία, οι επιχειρήσεις καταγράφουν συνεχή πτώση των καταναλωτικών δαπανών τους τελευταίους μήνες και οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα νοικοκυριά ανησυχούν έντονα για το 2019.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα