H&M: Μείωση των πωλήσεων τον Μάρτιο, λόγω ψυχρού καιρού

Τρίτη, 18 Απριλίου 2006 09:45

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ πωλήσεις, εξ αιτίας του ψυχρού καιρού και του Πάσχα των Καθολικών που έπεσε αργά, εμφάνισε το Μάρτιο η Hennes & Mauritz AB, η οποία μάχεται με την Inditex SA για την πρώτη θέση στις εταιρείες λιανικής πώλησης ενδυμάτων της Ευρώπης.

Οι πωλήσεις στα καταστήματα της εταιρείας, που λειτουργούν περισσότερο από ένα έτος, μειώθηκαν 8%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Η&Μ, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις της, θα υποχωρούσαν 4%. Οι συνολικές πωλήσεις της τον Μάρτιο, εξαιρουμένων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, παρέμειναν αμετάβλητες.

Φέτος το Πάσχα των Καθολικών έπεσε Απρίλιο, αντί Μάρτιο, που είχε πέσει το 2005. Ο ψυχρός καιρός σε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας, καθυστέρησαν την έναρξη των πωλήσεων της ανοιξιάτικης περιόδου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Η&Μ στις 29 Μαρτίου.

«Ο καιρός επέδρασε πολύ σε εμάς», είχε πει τότε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Leif Person, σε συνομιλία του με τους αναλυτές. Οι πωλήσεις, ήταν καλύτερες στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τις σκανδιναβικές χώρες, είχε πει. Περίπου το 1/3 των πωλήσεων της Η&Μ, προέρχεται από την Γερμανία.

Από την άλλη πλευρά η Inditex, που έχει στην κυριότητά της τα καταστήματα Zara, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων της τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, διαμορφώθηκαν εντός των προβλέψεων της διοίκησής της, ωστόσο επεσήμανε ότι το Πάσχα που έπεσε αργά, ενδέχεται να επηρεάσει τις πωλήσεις της. Η Inditex, πραγματοποιεί περίπου το ήμισυ των συνολικών της πωλήσεων στην Ισπανία.

Οι μετοχές της H&M, σημείωσαν άνοδο 6,6% πέρυσι, ενώ οι μετοχές της Inditex, έχουν σημειώσει άνοδο 37%.

Μέχρι τις 31 Μαρτίου οι Η&Μ είχε 1.216 καταστήματα, 10% περισσότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα αποθέματά της στα τέλη του Ιανουαρίου ανήλθαν σε 7,07 δισ. κορώνες, 31% υψηλότερα από την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2005.

Φέτος η H&M θα ανοίξει τέσσερα καταστήματα στο Μόντρεαλ του Καναδά και θα προσθέσει καταστήματα και στο Λος Αντζελες. Επίσης, σχεδιάζει να ανοίξει τέσσερα καταστήματα στο Ντουμπάϊ και το Κουβέϊτ, μέσω franchising φέτος, ενώ αρχίζει πωλήσεις μέσω του Internet στην Ολλανδία.

Η H&M έχει πει ότι σχεδιάζει να ανοίξει 54 καταστήματα, το τρίμηνο που λήγει στις 31 Μαΐου.

Το δολάριο κατά μέσον όρο έχει διαπραγματευθεί 8,5% υψηλότερα έναντι του ευρώ μέχρι στιγμής φέτος, έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου, πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα