Γερμανία: Απέφυγε μετά βίας την ύφεση

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 12:44
UPD:12:46
EPA/MAURITZ ANTIN

Με τους βραδύτερους ρυθμούς από το 2013 αναπτύχθηκε πέρυσι η γερμανική οικονομία και έχοντας κατεβάσει αισθητά ταχύτητα σε σχέση με το 2017. Αντιμέτωπη με τις παρενέργειες του εμπορικού πολέμου, την κάμψη της παγκόσμιας ζήτησης και την αβεβαιότητα για τη μορφή, που θα λάβει το Brexit, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και κινητήριος μοχλός της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη επί χρόνια απέφυγε μόλις και μετά βίας την ύφεση. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας, το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε μόλις 1,5% το 2018. Συγκεκριμένα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά, ωστόσο η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι πιθανότητα είχαμε οριακή αύξηση του ΑΕΠ. Αναλυτές υπολογίζουν ότι παγιδεύθηκε σε στασιμότητα, μετά τη συρρίκνωσή του το τρίτο τρίμηνο για πρώτη φορά από το 2015. 

Εάν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί τότε η γερμανική οικονομία απέφυγε- έστω και οριακά- την τεχνική ύφεση- κάτι που φοβούνταν πολλοί. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η οικονομία θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης το 2019, ωστόσο δεν αποκλείεται να είναι ένα άκρως απογοητευτικό έτος συνολικά για τη ζώνη του ευρώ. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα