Πετρέλαιο: Σε αναζήτηση νέων ισορροπιών η αγορά

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 11:19
UPD:11:20
REUTERS/STAFF

Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, αν και παραμένουν χαμηλότερα από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Το τελευταιό διάστημα έχουμε συνεχείς εναλλαγές προσήμου στις αγορές, αλλά σε σχετικά στενό εύρος διακύμανσης, με τις τιμές του μπρεντ να κινούνται μεταξύ 57 και 60 δολαρίων το βαρέλι και τις τιμές του αμερικανικού αργού περίπου εννέα δολάρια χαμηλότερα. 

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει αύξηση 1,1% στα 59,62 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Τρίτης. Άνοδο 1,3% στα 51,19 δολάρια το βαρέλι παρουσιάζει την ίδια ώρα το ελαφρύ αμερικανικό αργό (WTI). 

H προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη τόσο στα δεδομένα για την προσφορά του ΟΠΕΚ, των συμμάχων του όσο και σε εκείνα της αμερικανικής παραγωγής, η οποία στις αρχές του 2019 έχει υποχωρήσει ελαφρώς σε σχέση με τα επίπεδα- ρεκόρ του 2018. Δραστική πτώση έχουν εν τω μεταξύ καταγράψει και οι ιρανικές εξαγωγές. 

Ωστόσο εμπόδιο στην ουσιαστική άνοδο των τιμών στέκονται τα μηνύματα για σημαντική επιβράδυνση των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, που μεταφράζονται σε σενάρια για κάμψη της ζήτησης. Η αγορά καλείται να ισορροπήσει με βάση αυτά τα νέα δεδομένα και με πρωταγωνιστές όχι μόνο τις Σαουδική Αραβία, Ρωσία και ΗΠΑ, αλλά και την μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας του πλανήτη, την Κίνα.  

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα