Τι προβλέπει ο ΟΟΣΑ για ΗΠΑ, Κίνα, Ευρωζώνη

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019 16:22
UPD:16:23
REUTERS/TOBY MELVILLE

Αντιμέτωπες με επιβράδυνση θα έρθουν φέτος οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ωστόσο ο δείκτης οικονομικών συνθηκών του ΟΟΣΑ αποκαλύπτει πως στην Κίνα, ύστερα από ένα πολύ δύσκολο 2018, θα έχουμε μάλλον σταθεροποίηση.

Στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν τον Δεκέμβριο τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές της Κίνας έκαναν απροσδόκητη βουτιά τον Δεκέμβριο, σε μία ένδειξη ότι ο «δράκος» έχει πληγωθεί από τον εμπορικό πόλεμο, αλλά και ότι η παγκόσμια ζήτηση είναι αδύναμη. Παράλληλα στοιχεία της Eurostat έδειξαν μεγάλη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο. Αντιθέτως τα στοιχεία για τις ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι εξακολουθεί να έχει δυναμικές επιδόσεις. 

Ωστόσο οι δείκτες του ΟΟΣΑ προμηνύουν επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας φέτος. Ο αμερικανικός δείκτης υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα, στις 99,6 μονάδες- κάτω από το επίπεδο των 100 μονάδων, που σηματοδοτεί σταθεροποίηση. Αντιθέτως ο κινεζικός δείκτης αυξήθηκε ελαφρώς στο 98,8 σε μία ένδειξή ότι η επιβράδυνση ίσως να φτάνει στο τέλος της. 

Για την Ευρωζώνη ο δείκτης παραμένει κάτω από τις 100 μονάδες για τέταρτο διαδοχικό μήνα, με τους ειδικούς να τονίζουν πως η νομισματική ένωση θα χάσει κι άλλο ταχύτητα, μετά την επιβράδυνση του 2018. Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική οικονομία βρέθηκε κατά πάσα πιθανότατα σε τεχνική ύφεση, στο δεύτερο μισό του περασμένου έτους. Τα επίσημα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο έδειξαν συρρίκωση του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 2015, ενώ με βάση τα έως τώρα μακροοικονομικά δεδομένα υπολογίζεται ότι και το τέταρτο τρίμηνο διατηρήθηκε η αρνητική τάση. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα