Πώς ερμηνεύουν οι αγορές τις πολιτικές εξελίξεις

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019 15:24
UPD:18:55
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Με απόλυτη ψυχραιμία υποδέχθηκε η αγορά ομολόγων τις πολιτικές εξελίξεις, σε αντίθεση με το Χρηματιστήριο Αθηνών, που βρέθηκε στο κόκκινο με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται για ακόμη μία φορά τις ισχυρότερες πιέσεις. Η επομένη του διαζυγίου των ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ ενδεχομένως να μην είναι ενδεικτική της εικόνας, που θα επικρατήσει στις αγορές το προσεχές διάστημα. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης, αλλά πρωτίστως το πώς θα το ερμηνεύσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα καθορίσουν την τάση. 

Για τις αγορές οι ραγδαίες εξελίξεις δεν είναι απαραίτητα κακό νέο. Αυτό που ζητούν σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές είναι ένα πριβάλλον χωρίς μεγάλες εκπλήξεις και διαρκή αβεβαιότητα. Οι παλινδρομήσεις του Πάνου Καμμένου την περασμένη εβδομάδα δεν βοηθούσαν σε αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως η χθεσινή οριστική ανακοίνωση της αποχώρησης από την κυβέρνηση είναι το πρώτο βήμα για να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο. To μεγάλο ερωτηματικό βεβαίως παραμένει τι προτίθεται να κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε περίπτωση κυβέρνησης ανοχής ή ακόμη και εάν εξασφαλίσει τελικά τις 151 ψήφους. Η πρωτοβουλία κινήσεων βρίσκεται στον ίδιο, με το σενάριο των πρόωρων εκλογών το Μάρτιο ή το Μάιο να κερδίζει έδαφος τα τελευταία 24ωρα. Οι αγορές δεν κρύβουν και αυτές την προτίμησή τους σε μια τέτοια εξέλιξη. 

Στρατηγικοί αναλυτές σχολίαζαν ήδη από χθες στο Bloomberg πως από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας εκκίνησε τη διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης, οι αγορές μπορούν να βρουν στηρίγματα. Η ώθηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη μάλιστα εάν προκηρυχθούν πρόωρες κάλπες. Όσο πιο γρήγορα οδηγηθούμε εκεί τόσο πιο σύντομα θα μπορούσε να έρθει η ανάκαμψη για τις ελληνικές μετοχές και η μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας στις αγορές χρέους. Και τούτο γιατί η χώρα έχει ήδη εισέλθει ατύπως σε προεκλογική περίοδο, που χαρακτηρίζεται από υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης και σκανδαλολογία. 

Μία παρατεταμένη προεκλογική διαμάχη σε «τοξικό κλίμα» και με τις μεταρρυθμίσεις σε τέλμα είναι το τελευταίο που θέλουν να δουν οι επενδυτές. «Ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές είναι καλά νέα για τους επενδυτές» εξηγούσε χαρακτηριστικά στο BBG ο Βολφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence. «Η χώρα είναι σε προεκλογικούς ρυθμούς επί εβδομάδες και όσο πιο σύντομα οι εκλογές λάβουν χώρα, τόσο το καλύτερο» τόνιζε. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μουτζάμπα Ράχμαν, γενικός διευθυντής της Eurasia Group στο Λονδίνο, ο οποίος αναφέρει: «Τουλάχιστον η έξοδος του Καμμένου βοηθά να περιοριστεί η αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών, η οποία είχε ενταθεί από τις παλινδρομήσεις του».

Παράλληλα σε δηλώσεις τους στο Reuters  αναλυτές ανέφεραν στο ειδησεογραφικό ότι σε πρώτη φάση η αγορά εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανό να καταφέρει να συγκεντρώσει 151 βουλευτές στην ψήφο εμπιστοσύνης. «Γι' αυτό βλέπουμε αυτή την σταθεροποίηση στις αποδόσεις των ομολόγων» εξηγούσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Τάκης Ζαμάνης επικεφαλής διαπραγματευτής στην Beta Securities. 

«Μία θετική ψήφος εμπιστοσύνης για τον Τσίπρα παραμένει το πιο πιθανό αποτελέσμα» σχολίασε στο Reuters και ο Τάκης Αναστασίου, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank. «Ακόμη όμως και η προοπτική των πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιορίζει την περίοδο αβεβαιότητας» συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με το CNBC σε σημείωμά της στους επενδυτές η επενδυτική τράπεζα Axia Ventures αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει πιθανότατα εξασφαλίσει τις 151 ψήφους για απόλυτη πλειοψηφία. 

Η Μάαρτγιε Βίτζφελααρς, οικονομολόγος της Rabobank σε ερώτηση του CNBC για το εάν βλέπει πρόωρες εκλογές απάντησε: «Θα έλεγα ότι οι πιθανότητες είναι αρκετά μεγάλες». Ακόμη και εάν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, όπως συμπλήρωσε, δύσκολα ο Τσίπρας θα επιλέξει να περιμένει έως τον Οκτώβριο. 

Στον αντίποδα ο Κόνσταντιν Φρέιζερ, αναλυτής της TS Lombard, εκτίμησε ότι η χώρα θα αποφύγει τις πρόωρες κάλπες. Αναγνωρίζει πάντως και αυτός ότι οι πρόωρες εκλογές θα ήταν θετική εξέλιξη για τις αγορές και σε κάθε περίπτωση καλύτερη από μία κυβέρνηση μειοψηφίας. Σημείωσε δε πως οι εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία κυβέρνηση πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις. 

Ο Πολ Ντόνοβαν της UBS Global Wealth Management σημείωσε πως οι εκλογές αυτές καθεαυτές είναι ίσως περιορισμένου ενδιαφέροντος για τους διεθνείς επενδυτές. «Η Ελλάδα έχει καθιερωθεί ως μέλος του ευρώ και εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο οι επενδυτές ίσως θέλουν να δουν σε ποιο βαθμό υπάρχει στήριξη για αντισυμβατικές, ακραίες πολιτικές δυνάμεις. 

Σε σημείωμά τους προς τους επενδυτές τόσο η Citi όσο και η Morgan Stanley προσδιόριζαν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ως μία από τις κυριότερες ειδήσεις, που πρέπει να παρακολουθούν αυτές τις ημέρες οι επενδυτές, μαζί με εκείνες στο μέτωπο του Brexit. 

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σήμερα είναι σταθερή στο 4,3%- όσο ακριβώς και στο κλείσιμό της την περασμένη Παρασκευή. Ενδοσυνεδριακά έχει κινηθεί σε εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης (4,29% με 4,31%), καθώς στην ΗΔΑΤ φαίνεται να επικρατεί «άπνοια». 

Στο χρηματιστήριο αξιών ο Γενικός Δείκτης ωστόσο δεν απέφυγε τις απώλειε. Έκλεισε με πτώση 0,9% στις 629.88 μονάδες. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και τις 623 μονάδες. Στο στόχστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί 4,17%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε κοντά στα 25 εκατ. ευρώ. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα