Τον κώδωνα του κινδύνου για τα βιομηχανικά κτήρια της Θεσσαλονίκης κρούει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
«Δεν υπάρχει επίσημος φορέας για τη διάσωση της βιομηχανικής κληρονομιάς. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία της Θεσσαλονίκης να αξιοποιήσει το σημαντικό αυτό απόθεμα, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων παραμένει αναξιοποίητο», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Σάκης Τζακόπουλος.
Κατά το ΤΕΕ/ΤΚΜ, τα σημαντικά βιομηχανικά συγκροτήματα πρέπει να προστατευθούν «και να αναβιώσουν επαναχρησιμοποιούμενα». Σε κάθε περίπτωση, οι επεμβάσεις σε αυτά θα πρέπει να γίνονται με σεβασμό στα ιστορικά κελύφη, αλλά και στο διατηρούμενο μηχανολογικό τους εξοπλισμό Το συγκρότημα του ζυθοποιείου ΦΙΞ
Το Φεβρουάριο του 2006 συστάθηκε επιτροπή για τον συντονισμό των ενεργειών προστασίας-αξιοποίησης του συγκροτήματος. Μέχρι το τέλος 2006, η επιτροπή αναμένεται να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις για το κτίριο.
Αλευρόμυλος Χατζηγιαννάκη - Αλτιναλμάζη (ο γνωστός «Μύλος»)
Σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε -ατυχώς- να χαρακτηρίσει ως διατηρητέα μόνο τέσσερα από τα 10 σημαντικά κτήρια του συγκροτήματος.
Βυρσοδεψείο Νούσια
Το κεντρικό τμήμα του έχει υποστεί σημαντικές βλάβες, συνεπεία των σεισμών με επίκεντρο την Κοζάνη (1995) και αποκαταστάθηκε τμηματικά με τρόπο που δεν έχει σεβαστεί τον ιστορικό χαρακτήρα του.
Κεραμοποιείο Allatini
Μελετάται η ένταξη του χώρου στο σχέδιο της πόλης με χρήσεις όχι βιομηχανικές.
Bιομηχανικό συγκρότημα των Μύλων Allatini
Εκπονείται μελέτη αποκατάστασης των διατηρητέων κτηρίων, με ένταξη νέων χρήσεων και δόμηση κτιρίων κατοικιών, γραφείων, χώρων πολιτισμού.
ΥΦΑΝΕΤ
Aναμένoνται ακόμη τα νέα σχέδια αποκατάστασης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ