Περιθώρια επέκτασης των ελληνικών εταιρειών στη Λ. Αμερική

Τρίτη, 18 Απριλίου 2006 18:14

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την προώθηση ελληνικών προϊόντων και επενδύσεων στις αγορές της Αργεντινής, της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Χιλής, οργάνωσε σήμερα ο ΣΕΒ με τη συνεργασία του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας - Λατινικής Αμερικής, παρουσία των πρέσβεων και Εμπορικών Ακολούθων των αντιστοίχων χωρών.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να επεκτείνουν οι ελληνικές εταιρείες τον επιχειρηματικό τους ορίζοντα σε καινούργιες αναπτυσσόμενες αγορές, ξεπερνώντας εμπόδια, όπως η απόσταση, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, η έλλειψη ουσιαστικής πληροφόρησης για ευκαιρίες ή ο διεθνής ανταγωνισμός. Το εμπόριο της Ελλάδας με τις παραπάνω χώρες παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και είναι σημαντικά ελλειμματικό για την ελληνική πλευρά.

Ομως, όπως είπε, πρόκειται για μία αγορά 300 περίπου εκατομμυρίων καταναλωτών, που αναζητούν τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, διάκεινται φιλικά προς τον ελληνικό πολιτισμό και την κουλτούρα, ενώ οι Ελληνες της διασποράς που βρίσκονται εκεί μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση των ελληνικών συμφερόντων. Στόχος είναι να αυξηθούν οι λίγες ελληνικές επενδύσεις που υπάρχουν σήμερα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και να αναπτυχθούν συνεργασίες σε τομείς όπως: τηλεπικοινωνίες, κατασκευές, βιομηχανικά ορυκτά, φαρμακευτικά και καλλυντικά, αγροτικά προϊόντα, αμυντική βιομηχανία, ναυτιλία, τουρισμός.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει και η προώθηση συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας και στις υπόλοιπες χώρες εκτός από το Μεξικό με το οποίο έχει ήδη υπογραφεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα