Qualcomm: H Apple απαίτησε 1 δισ. για να γίνουμε προμηθευτές

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019 08:35
UPD:08:36
REUTERS/JASON LEE

Η Qualcomm επεδίεξω να καταστεί μοναδικός προμηθευτής επεξεργαστών modem για το iPhone της Apple, προκειμένου να ανακτήσει τα 1 δισ. δολάρια, την «πληρωμή κινήτρου» δηλαδή στην οποία η Apple επέμενε προκειμένου να μην αποκλείσει ανταγωνιστές από την αγορά. Αυτό υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Qualcomm, Στιβ Μόλενκοπφ, ο οποίος κατέθεσε χθες, Παρασκευή, στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή  Εμπορίου των ΗΠΑ.

Αν και τέτοιου είδους πληρωμές συνιστούν συνηθισμένη πρακτική στην αγορά, το μέγεθός της ήταν κάθε άλλο παρά συνηθισμένο, εξήγησε. αναφερόμενος στη συμφωνία του 2011, στη βάση της οποίας η Qualcomm ορίστηκε ως αποκλειστικός προμηθευτής της Apple για επεξεργαστές modem, που βοηθούν τα έξυπνα κινητά να συνδέονται με τα δίκτυα δεδομένων ασύρματης επικοινωνίας. Η Qualcomm θα έδινε ως αντάλλαγμα μία «επιστροφή» (rebate), η ακριβής φύση της οποίας δεν έχει αποκαλυφθεί. Η Apple είχε το δικαίωμα να αλλάξει προμηθευτή, αλλά θα έχανε το rebate. 

Οι αμερικανικές αρχές ανταγωνισμού έχουν θέσει στο μικροσκόπιο τη συμφωνία ως απόδειξη αθέμιτων πρακτικών εκ μέρους της Qualcomm προκειμένου να διατηρήσει την κυριαρχία της στους επεξεργαστές για modem και να αποκλείσει παίχτες όπως η Intel. Ωστόσο ο Μόλενκοπφ ρίχνει την ευθύνη στην Apple υποστηρίζοντας ότι απαίτησε 1 δισ. δολάρια χωρίς την όποια εγγύηση για το πόσους επεξεργαστές θα αγοράσει, με αποτέλεσμα η Qualcomm να μην έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει αποκλειστή συμφωνία.

Από την πλευρά της η Apple έχει καταθέσει ότι η πάγια πρακτική της είναι να επιδιώκει τουλάχιστον δύο και έως και έξι προμηθευτές για κάθε ένα από τα περισσότερα από 1.000 εξαρτήματα του iPhone. Σημειώνει δε ότι σταμάτησε να χρησιμοποιεί επεξεργαστές modem της Intel στο iPad Mini 2, καθώς εάν έχανε το rebate της Qualcomm το κόστος θα ήταν υπερβολικά υψηλό. «Το κατέστησαν άκρως μη ελκυστικό για εμάς να χρησιμοποιήσουμε έναν άλλο προμηθευτή» τόνισε ο υπεύθυνος προμηθειών της αμερικανικής εταιρείας. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα