Από την έντυπη έκδοση
Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
Σε ορίζοντα λίγων εβδομάδων ολοκληρώνονται οι τελευταίες κρίσιμες φάσεις που θα καθορίσουν την έκβαση της υπόθεσης «Folli Follie», με επίκεντρο την επαναληπτική συνέλευση των ομολογιούχων, τη δημοσίευση των αναδιατυπωμένων οικονομικών καταστάσεων (μέχρι τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις) και τη συζήτηση της αίτησης λήψης προληπτικών μέτρων (στις 22.1.2019).
Το 2019 θα είναι η χρονιά που θα κλείσει -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- το κεφάλαιο «Folli Follie», μια εταιρεία-success story, που έφθασε να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα στην Ελλάδα, όπως την χαρακτήρισε η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», σημειώνοντας ότι φαντάζει πλέον δύσκολο να επιβιώσει.
Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο των εορτών η εικόνα του δικτύου και η εμπορική κίνηση στα καταστήματα της Folli Follie δεν θύμιζαν σε τίποτα τα ογκώδη προβλήματα της εταιρείας, η οποία είχε φροντίσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους. Όμως, καθώς σβήνουν τα φώτα των εορτών, αποκαλύπτονται τα αδιέξοδα.
Κορυφαίο ζήτημα είναι το επόμενο βήμα της προκαταρκτικής συμφωνίας (term sheet) επί της προτεινόμενης από την FF Group χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης με ομάδα ομολογιούχων. Αν και δημιούργησε ένα πλαίσιο για την επίτευξη συμφωνίας, δεν έχει οδηγήσει προς το παρόν σε κάποια θετική εξέλιξη, μετά και την αναβολή της συνέλευσης της 9ης Ιανουαρίου λόγω έλλειψης απαρτίας (κατόχων ομολογιών 245 εκατ. ευρώ). Το γεγονός ερμηνεύθηκε ως απροθυμία των ομολογιούχων να προσφέρουν νέα χρηματοδότηση χωρίς εξασφαλίσεις, λόγω της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία (στελέχη της, μεταξύ των οποίων μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη, ενώ με διατάξεις της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχει απαγορευθεί η εκποίηση/μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας της εισηγμένης σε Άγιο Στέφανο Αττικής, Νέο Ψυχικό, Κορωπί, Σαντορίνη και Γλυφάδα). Οι ελπίδες για ένα τελικό σχέδιο διάσωσης εναποτίθενται στην επαναληπτική γενική συνέλευση των παραπάνω ομολογιούχων και ακολούθως των ομολογιούχων του ομολογιακού σε ελβετικό φράγκο (150 εκατ.).
Όμως αβεβαιότητες αναδύονται και από τις εξελίξεις στο περιβάλλον της εταιρείας. Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα (21/12/2018) το Διοικητικό Συμβούλιο της Folli Follie προχώρησε σε δήλωση για τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών του, μεταξύ των οποίων: η στελέχωση της ομάδας διοίκησης και η ενίσχυση του πλαισίου εφαρμογής των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης με καθιέρωση Steering Committee, ένα όργανο που ενεργεί συμβουλευτικά στο Διοικητικό Συμβούλιο. Όμως λίγες ημέρες μετά παραιτήθηκε και ο Νικόλαος Κανελλόπουλος από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου (τον αντικατέστησε ο Αβραάμ Γούναρης), ενώ αντιδράσεις προκάλεσε η συμμετοχή του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στη Steering Committee, όταν ο ίδιος είχε παραιτηθεί από 19.12.2018 από το Δ.Σ. σε συνέχεια δέσμευσης που είχε αναλάβει απέναντι στους ομολογιούχους να αποχωρήσει αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του. Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά μιας σειράς γεγονότων που υπονομεύουν αντί να ενισχύουν τις όποιες προσπάθειες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και συντηρούν την αβεβαιότητα για το μέλλον του ομίλου FF Group.
Εξελίξεις εν όψει
Για το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε συνέχεια της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να απορρίψει -στις 15.11.2018- το αίτημα της FF Group για χορήγηση προσωρινής διαταγής, προσδιόρισε την 22.1.2019 ως ημερομηνία συζήτησης της αιτήσεως λήψης προληπτικών μέτρων. Επίσης, πριν από τα τέλη του Ιανουαρίου η PwC αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το έργο της αναμόρφωσης των εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων 2017 της FF Group.
Υπενθυμίζεται ότι η Alvarez & Marsal δεν θα συνεχίσει την έρευνά της, καθώς μετά το πρώτο πόρισμα η σκυτάλη έχει περάσει στη Robertsons Solicitors, δικηγορικό γραφείο του Hong Kong που ερευνά την υπόθεση και ως προς το ποινικό μέρος.