Ιταλία: Χαμηλό κόστος δανεισμού έφερε το 2019

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 15:12
UPD:15:12
REUTERS/RAFAEL MARCHANTE

Ο Ιανουάριος μπήκε με αρκετά καλούς οιωνούς για το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν πως θα είναι ένα έτος αυξημένου κόστους δανεισμού συνολικά για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. 

Η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου καταγράφει σήμερα νέα πτώση της τάξης των 5 μονάδων, στο 2,84%, με τις τιμές να κινούνται αντιστοίχως ανοδικά. Από τις αρχές του έτους τα ιταλικά ομόλογα παρουσιάζουν κέρδη της τάξης του 3,7% και σε αυτό έχει συμβάλλει βεβαίως το γεγονός ότι τόσο η Ρώμη όσο και οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να βάλουν πάγο στην όποια αντιπαράθεση, επιλέγοντας τον συμβιβασμό. 

Η Ιταλία προχώρησε σε επιτυχημένη έκδοση νέου ομολόγου, από την οποία άντλησε 6,5 δισ. ευρώ, σε μία εβδομάδα μάλιστα που η προσφορά εκ μέρους των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης ήταν αρκετά υψηλή. Εκδόθηκε νέο κρατικό χρέος ύψους 35 δισ. ευρώ από την Δευτέρα. Πρόκειται για τον υψηλότερο εβδομαδιαίο όγκο εκδόσεων εδώ και τρία χρόνια, όπως προκύπτει από στοιχεία της Commerzbank, που δημοσιεύει το Reuters. 

Είναι σαφές πως τα κράτη μέλη θέλησαν να προλάβουν τις επιπτώσεις από τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που την τελευταία τριετία ήταν ο κύριος παράγοντας, που κρατούσε χαμηλά το κόστος δανεισμού. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα