ASML: 20% η μείωση των κερδών το α' τρίμηνο

Σχεδιάζει αγορά ιδίων μετοχών
Τετάρτη, 19 Απριλίου 2006 08:52

ΜΕΙΩΣΗ, σε ποσοστό 20% σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της ASML Holding NV, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ημιαγωγών της Ευρώπης, καθώς η εταιρεία πούλησε λιγότερα συστήματα. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών για φέτος, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 80 εκατ. ευρώ (99 εκατ. δολ.) από 100,3 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ASML, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι πωλήσεις της υποχώρησαν στα 629,4 εκατ. ευρώ, από 684,7 εκατ. ερυώ.

Τα μηχανήματα της ΑSML, είναι τα πιο ακριβά για την παραγωγή ημιαγωγών που χρησιμοποιούν πελάτες της, όπως η Intel Corp. και η Samsung Electronics Co. για να κατασκευάσουν πιο μικρά και πιο πολύπλοκα chip, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα της Nokia Oyj και τα iPod της Apple Computer Inc. Τα αποθέματα των παραγγελιών, μέτρο για τις μελλοντικές πωλήσεις, αυξήθηκαν σε 106 συστήματα, αξίας 1,6 δισ. ευρώ στις 2 Απριλίου, από 95 συστήματα, αξίας 1,43 δισ. ευρώ που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο. Φέτος, οι μετοχές της ASML, σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση, έναντι ανόδου 7,6% των έξι μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη Bloomberg Europe Semiconductors σε ευρώ.

Συνολικά 15 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η εταιρεία θα εμφάνιζε καθαρά κέρδη 90,4 εκατ. ευρώ, σε πωλήσεις ύψους 675,1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα της IC Insights Inc. τον Μάρτιο, οι εταιρείες παραγωγής ημιαγωγών διεθνώς, θα αυξήσουν φέτος κατά πάσα πιθανότητα τις επενδύσεις τους για εργοστάσια και εξοπλισμό σε ποσοστό της τάξης του 10%, αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης για chip.

Οι δαπάνες για μηχανολογικό εξοπλισμό από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Applied Materials, προβλέπεται να αυξηθούν σε 50,4 δισ. δολ., σύμφωνα με την IC Insights. Τον Ιανουάριο, η εταιρεία προέβλεπε ότι η ανάπτυξη φέτος στον κλάδο θα είχε ρυθμό 4%.

Διεθνώς, οι πωλήσεις chip ενδέχεται να αυξηθούν φέτος σε ποσοστό 7,9% και στα 245 δισ. ευρώ, καθώς αυξάνεται η ζήτηση από τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών στην Ασία, σύμφωνα με την Semiconductor Industry Association στις 2 Φεβρουαρίου. Οι πωλήσεις chip, σημείωσαν πέρυσι άνοδο 6,8%, φθάνοντας στα 227,5 δισ. δολ., σύμφωνα με την SIA.

H ASML περιέκοψε περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας διεθνώς μέσα σε τρία χρόνια έως το 2003, με στόχο τη μείωση του κόστους, μετά τις χειρότερες πωλήσεις που εμφάνισαν ποτέ τα chip, το 2001. H εταιρεία, έως τις 31 Δεκεμβρίου απασχολούσε 5.055 ανθρώπους, έναντι πλέον των 8.100 που απασχολούσε στα τέλη του 2000.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα