Jim Rogers: Στα 1.000 δολ. η ουγγιά ο χρυσός

Καθώς αναρριχώνται στα ύψη οι τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής
Τετάρτη, 19 Απριλίου 2006 10:36
UPD:20/04/2006 07:40

Ο Jim Rogers, πρώην συνεργάτης του George Soros, ο οποίος προέβλεψε την έναρξη του ράλι των εμπορευμάτων το 1999, είπε ότι η έκρηξη των τιμών ενεργείας και των πρώτων υλών θα διατηρηθεί, οδηγώντας τις τιμές του χρυσού στα 1.000 δολ. η ουγγιά.

Το επενδυτικό κεφάλαιο εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής που δημιούργησε o Jim Rogers στα τέλη του 1998, έχει σημειώσει μεγαλύτερη από τριπλάσια άνοδο.

«Η τελευταία άνοδος της αγοράς των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής διήρκεσε 15 χρόνια, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα σε 23 χρόνια», είπε ο Rogers, 63 ετών, σε συνέντευξή του, συμπληρώνοντας: «Ετσι, εάν η ιστορία δείχνει κάτι, ακόμη έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε».

Οι τιμές του αργού πετρελαίου, του χαλκού και του ψευδαργύρου, βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς κερδοσκόποι και επενδυτικά κεφάλαια επιζητούν επενδύσεις με υψηλότερες αποδόσεις, από αυτές των μετοχών και των ομολόγων. Οι παγκόσμιες προμήθειες έχουν μειωθεί από το έλλειμμα των επενδύσεων και τα προβλήματα στην παραγωγή, καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την κάλυψη της ζήτησης από την Κίνα, τη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο. Χθες, ο δείκτης των 24 εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, Goldman Sachs, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

«Η ζήτηση και η προσφορά δεν έχουν καμμία ισορροπία, σχεδόν σε όλα τα εμπορεύματα αυτήν τη στιγμή και αυτό δεν αποτελεί φούσκα», επεσήμανε ο Rogers σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Σιγκαπούρη στις 17 Απριλίου.

Οι ράβδοι χρυσού για άμεση παράδοση μπορεί να άγγιξαν σήμερα τα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών, των 624,80 δολ. η ουγγιά, ωστόσο παραμένουν κάτω από την τιμή σποτ των 850 δολ. η ουγγιά που είχαν αναρριχηθεί το 1980. Το αργό πετρέλαιο, αναρριχήθηκε χθες στα επίπεδα ρεκόρ των 71,60 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη και ο χαλκός, σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο, μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα ετών.

Ο Goldman Sachs Commodity Index έχει σημειώσει φέτος άνοδο 14%, έναντι ανόδου 4,8% του δείκτη Standard & Poor's 500, ενώ τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχουν υποχωρήσει περίπου 1,6%, σύμφωνα με τους δείκτες της Merrill Lynch & Co.

«Σχεδόν τα πάντα φθάνουν στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα, σε μία ανοδική αγορά», ανέφερε ο Rogers, που δημιούργησε μαζί με τον Soros το 1970 το Quantum hedge fund. Ωστόσο, δεν είπε πότε ο χρυσός θα αγγίξει τα 1.000 δολ. η ουγγιά. Σήμερα, το πολύτιμο μέταλλο στη 1:45 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 623,10 δολ. η ουγγιά.

Η εκρηκτική ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας, τροφοδοτεί τη ζήτηση για ενέργεια και πρώτες ύλες που χρειάζονται τα εργοστάσια, οι κατοικίες και τα αυτοκίνητα. Η χώρα, στην οποία κατοικούν 1,3 δισ. άνθρωποι, αναπτύχθηκε με ρυθμό 10,3% το πρώτο τρίμηνο, περισσότερο της ανάπτυξης του 9,9% που είχε σημειώσει το τελευταίο τρίμηνο του 2005. Η Κίνα, είναι η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ατσαλιού, χαλκού και ψευδαργύρου στον κόσμο και η δεύτερη σε κατανάλωση ενεργείας.

Οι τιμές του χαλκού στη Σαγκάη, σημείωσαν πέρυσι άνοδο 88%, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, αποτέλεσμα των προσδοκιών για υψηλότερη ζήτηση. Οι τιμές του χρυσού στην Ινδία, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του πολύτιμου μετάλλου, σημείωσαν πέρυσι άνοδο περίπου 35%.

Η έλλειψη των επενδύσεων για νέες προμήθειες εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, ωθούν ανοδικά τις τιμές.

«Κανείς δεν ανακάλυψε μία μεγάλη πετρελαιοπηγή εδώ και 35 χρόνια. Ολες οι μεγάλες πετρελαιοπηγές, δίνουν όλο και λιγότερο», ανέφερε ο Rogers, συμπληρώνοντας: «Εάν κάποιος δεν κάνει κάτι γρήγορα, η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί πολύ περισσότερο την επόμενη δεκαετία».

Ο ίδιος περιέγραψε ένα ανάλογο σενάριο για τα μέταλλα. «Κανείς δεν άνοιξε κάποιο μεγάλο ορυχείο κάπου στον κόσμο, εδώ και πολλά χρόνια και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την ένταξη νέων ορυχείων στην παραγωγή», ανέφερε. «Όλα τα παλιά ορυχεία βρίσκονται στη διαδικασία μείωσης της παραγωγής και η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται».

Αγροτικά προϊόντα

Τα αγροτικά προϊόντα ενδέχεται να προσφέρουν νέες προοπτικές επένδυσης. «Εκεί οι τιμές έχουν κινηθεί λιγότερο». Οι τιμές του βάμβακος είναι περισσότερο από 50% χαμηλότερα από τα υψηλότερα όλων των εποχών, η σόγια βρίσκεται 60% χαμηλότερα και η ζάχαρη, 80% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά, σύμφωνα με τον Rogers. «Αυτά το προϊόντα αγροτικής παραγωγής είναι πολύ φθηνά από οποιαδήποτε χαμηλή ιστορική βάση».

Ο Rogers, που μένει στη Ν. Υόρκη, ταξίδεψε έως την Κίνα με μηχανή και αυτοκίνητο, στα πλαίσιο των ταξιδιών του σε ολόκληρο τον κόσμο για να συλλάβει επενδυτικές ιδέες. Τα ταξίδια του, περιγράφονται στα βιβλία : «Investment Biker» και «Adventure Capitalist». Ο Rogers έχει γράψει επίσης το βιβλίο με τίτλο: «Hot Commodities».

Το επενδυτικό κεφάλαιο εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής που δημιούργησε στα τέλη του 1998, έχει σημειώσει μεγαλύτερη από τριπλάσια άνοδο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα