Ενταξη έργων 1,56 εκατ. ευρώ στο ΠΕΠ Δυτ. Μακεδονίας

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2006 11:48

Την ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Δυτικής Μακεδονίας έργων συνολικού προϋπολογισμού 1.567.000,22 ευρώ, αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης. Πρόκειται για τα έργα:

Αξονας 4: Αναδιάρθρωση τοπικής οικονομίας – ενίσχυση εξωστρέφειας επιχειρήσεων

ΜΕΤΡΟ 4.3:Ενσωμάτωση Καινοτομίας & τεχνολογίας-Ενίσχυση Εφαρμοσμένης Έρευνας

1. Ανάπτυξη Τεχνολογίας για την παραγωγή «Καθαρών» Στερεών Καυσίμων από Λιγνίτες & Απόβλητα, συνολικού προϋπολογισμού 125.000,00 ευρώ.

Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη και επίδειξη τεχνολογίας για την παραγωγή «καθαρών» στερεών καυσίμων από εγχώρια ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη), με παράλληλη αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ξυλείας και των αποβλήτων της) και αποβλήτων (λάσπη προερχόμενη από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων). Το έργο θα υλοποιηθεί από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ).

2. Ανάπτυξη Καινοτόμων Τεχνολογιών Παραγωγής & Καύσης Βιοντίζελ & Βιοαιθανόλης, συνολικού προϋπολογισμού 182.000,00 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη της βασικής έρευνας στο πεδίο της παραγωγής και χρήσης εναλλακτικών καυσίμων όπως το ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ και η ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗ για εφαρμογές βιομηχανικού, αγροτικού, εμπορικού ή οικιακού ενδιαφέροντος σε συμβατικά συστήματα καυστήρων και σε προηγμένα συστήματα παραγωγής ισχύος όπως οι κυψελίδες καυσίμου (fuel cells). To έργο θα υλοποιηθεί από το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Δυτικής Μακεδονίας.

3. Ανάπτυξη & Εφαρμογή Επιχειρησιακού Προτύπου Πρόγνωσης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης & Δράσεις για την αντιμετώπισή της στην περιοχή Κοζάνης-Πτολεμαϊδας, συνολικού προϋπολογισμού 121.000,00 ευρώ.

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αξιόπιστου επιχειρησιακού συστήματος πρόγνωσης κατανομής των ατμοσφαιρικών ρύπων στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης-Πτολεμαϊδας που παράγονται κυρίως κατά τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ και στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων δράσεων/προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ήδη υποβαθμισμένης ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιοχή. Σκοπός του έργου είναι η αξιόπιστη πρόβλεψη της γεωγραφικής κατανομής τυχόν «επεισοδίων ρύπανσης» στην περιοχή μέσα σε χρονικό παράθυρο προειδοποίησης 24-72 ωρών και η διαμόρφωση προτάσεων εναλλακτικής διαχείρισης της λειτουργίας των διαφόρων σταθμών για την ύφεση ή/και αποφυγή τους. Το έργο θα υλοποιηθεί από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

ΜΕΤΡΟ 4.5:Ανάπτυξη υποδομών και προώθηση Τουριστικών Δραστηριοτήτων

Ηλεκτροφωτισμός δρόμων και υπαίθριων χώρων του χώρου διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Νεστορίου, συνολικού προϋπολογισμού 184.000,22 ευρώ.

Με το παρόν έργο θα γίνει μία ολοκληρωμένη εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού των δρόμων και των υπαίθριων χώρων του χώρου διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, με την τοποθέτηση μονόφωτων φωτιστικών σωμάτων συμβατού παραδοσιακού τύπου μέσω υπογειοποιημένου δικτύου, αλλά και την τοποθέτηση γενικού πίνακα κατανομής και πέντε υποπινάκων κατανομής (πίλλαρ).

ΜΕΤΡΟ 4.6: Κοινωνία της Πληροφορίας

1. Ανάπτυξη και Εγκατάσταση Πληροφορικού Συστήματος Διοίκησης (Μanagement Information System) για την Υποστήριξη των Υπηρεσιών & Λειτουργιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 336.000,00 ευρώ.

Το Πληροφορικό Σύστημα Διοίκησης (ΜΙS) θα συλλέγει, θα διαχειρίζεται, θα επεξεργάζεται και θα προβάλλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την πλήρη διοικητική λειτουργία της ηγεσίας αλλά και του συνόλου των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Θα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα δεδομένα που απαιτεί ένα σύγχρονο μηχανογραφημένο πλαίσιο και εργαλείο για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού και ορθολογικού συστήματος Διοίκησης και Λήψης Αποφάσεων.

2. Ηλεκτρονική Βάση Οργάνωσης και Τεκμηρίωσης Δεδομένων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 304.000,00 ευρώ.

Η Ανάπτυξη & εγκατάσταση της Ηλεκτρονικής Βάσης Οργάνωσης και Τεκμηρίωσης Δεδομένων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί ουσιαστικά ένα Πληροφορικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Δεδομένων σε Περιφερειακό επίπεδο που δε θα λειτουργεί απλά ως μια στατική ηλεκτρονική βάση δεδομένων και πληροφοριών αλλά θα αποτελεί ένα δυναμικό βασικό εργαλείο ενίσχυσης του σχεδιασμού, πολιτικής και ενίσχυσης απόδοσης & λειτουργιών των φορέων και για το λόγο αυτό αποτελεί μια παρέμβαση με σαφή αναπτυξιακή διάσταση και πρωτοπόρα σε Εθνικό επίπεδο.

3. Προμήθεια - εγκατάσταση συστήματος ΒΜS Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς, συνολικού προϋπολογισμού 65.000,00 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη- προμήθεια- εγκατάσταση συστήματος κεντρικού ελέγχου εγκαταστάσεων (ΒΜS), που θα καλύπτει του σύνολο των ηλεκτρομηχανολογικών και κτιριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου, δίνοντας δυνατότητα κεντρικού ελέγχου εγκαταστάσεων και χώρων, καθώς και χειρισμών, βελτιώνοντας την διαχείριση και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

4. Παρακολούθηση της Σεισμικής Δραστηριότητας & της επαγόμενης Σεισμικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 250.000,00 ευρώ.

Η πρώτη φάση του έργου θα έχει ως στόχο τη λεπτομερή καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης με έμφαση στη μελέτη των χαρακτηριστικών της σεισμικότητας της περιοχής όπως αποτυπώνεται από γεωλογικά στοιχεία της περιοχής καθώς και από τα διαθέσιμα σεισμολογικά δεδομένα του εθνικού δικτύου. Η δεύτερη φάση θα έχει ως στόχο την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και οργάνων. Οι σεισμογράφοι θα είναι σύγχρονοι, ψηφιακοί τριών συνιστωσών και η εγκατάστασή τους θα γίνει σε προεπιλεγμένες θέσεις που θα έχουν προκύψει από την πρώτη φάση του έργου. Η λειτουργία του τοπικού δικτύου θα λειτουργήσει ως υπό-ενότητα του εθνικού δικτύου σεισμογράφων, καλύπτοντας τις ανάγκες παρακολούθησης της μικροσεισμικής δραστηριότητας της περιοχής. Τέλος η τρίτη φάση του έργου έχει ως στόχο την επεξεργασία των δεδομένων και την περαιτέρω ανάλυσή τους ώστε μετά τη χωροχρονική ανάλυση των βασικών παραμέτρων σεισμικότητας να αποκτηθεί το σεισμικό προφίλ της περιοχής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα