Από την 1η Ιανουαρίου 2007 προκαταβολές από το Δ' ΚΠΣ

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2006 15:08

Από την 1η Ιανουαρίου 2007 θα μπορούμε να πάρουμε προκαταβολές από τους πόρους του Δ' ΚΠΣ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς), υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει τον Ιούλιο τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για το θέμα αυτό.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού και Χάραξης Πολιτικής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού για την περίοδο 2007-2013 ("τέταρτο πακέτο") και πρόσθεσε ότι ένα προσχέδιο θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ως μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς και είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποφύγει λάθη του παρελθόντος. Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς θα έχει, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τους εξής βασικούς άξονες:

- Την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας. Για το στόχο αυτό θα διατεθεί το 80% των πόρων, που θα φτάσουν τα 20,1 δισ. ευρώ.

- Την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και

- Την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της παραγωγικότητας.

Θα υποβληθούν στην Ε.Ε. 12-13 προγράμματα, εκ των οποίων τα έξι-επτά θα είναι τομεακά (υπουργείων) και τα πέντε περιφερειακά.

Ορισμένες περιφέρειες, οι οποίες ενισχύονται σε υψηλό βαθμό από το Γ' ΚΠΣ, θα ενισχυθούν από το 2007 με χαμηλότερα ποσά, διότι έχουν ξεπεράσει το 75% του εισοδήματος του μέσου όρου της Ε.Ε. Οι περιφέρειες αυτές είναι η Αττική, η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, η Στερεά Ελλάδα και το νότιο Αιγαίο.

O υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας είπε ότι το πλαίσιο κατανομής των δαπανών θα είναι πιο διαφανές και οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι λίγες εκατοντάδες, αντί των 6.000 που είναι τώρα και εξέφρασε την ελπίδα ότι την 1η Ιανουαρίου 2007 τα προγράμματα θα "τρέξουν".

Απαντώντας ο κ. Φώλιας σε ερώτηση για την πορεία και την απορρόφηση πόρων μέσω του Γ' ΚΠΣ, είπε ότι "δεν είναι ιδιαίτερα υψηλότερη από το παρελθόν".

Σημειώνεται ότι η Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού και Χάραξης Πολιτικής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού για την περίοδο 2007-2013 προεδρεύει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και συμμετέχουν ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας, ο γενικός γραμματέας επενδύσεων και ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας Κων. Μουσουρούλης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Γιώργος Μέργος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πλούταρχος Σακελλάρης και εκπρόσωποι των υπουργείων Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα