BBG: Τα οχτώ λεπτά που φανέρωσαν την υποκρισία των λαϊκιστών της Ιταλίας

Το σχέδιο για την διάσωση της Carige στο στόχαστρο
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 12:43
UPD:12:52
REUTERS/Max Rossi

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο

Πόσο χρειάστηκαν οι λαϊκιστές της ιταλικής κυβέρνησης για να κάνουν πίσω σε μία από τις σημαντικότερες διακηρύξεις τους; Μόλις οχτώ λεπτά, σχολιάζει ο αρθογράφος του Bloomberg, Φερντινάντο Τζουλιάνο αναφερόμενος στην απόφαση που ελήφθη το βράδυ της Δευτέρας για ανακεφαλαιοποίηση και διάσωση της Banca Carige. 

«Το σχέδιο ξεχυλίζει υποκρισία. Επί χρόνια το Κίνημα των Πέντε Αστέρων κατηγορούσε τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι χρησιμοποιούσαν τα δημόσια κεφάλαια για να στηρίξουν τις τράπεζες αντί τους απλούς πολίτες» παρατηρεί και συνεχίζει: «Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μπορεί να μην λειτουργήσει. Δεν είναι σαφές εάν η Ιταλία μπορεί πράγματι να διοχετεύσει κεφάλαια στην Carige χωρίς να παραβεί τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις». 

Όπως εξηγεί, το σχέδιο της Ρώμης προσφέρει στην Carige τη δυνατότητα έκδοσης ομολόγων με εγγύηση του δημοσίου. Αυτό θα καταστήσει πιο εύκολη την διατήρηση της πρόσβασης στις αγορές για την τράπεζα, που έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από την ΕΚΤ μετά την αποτυχία των μετόχων της να συμφωνήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

Το κομμάτι της ανακεφαλαιοποίησης στο σχέδιο, ωστόσο, εκπλήσσει περισσότερο. «Οι λαϊκιστές είπαν ότι είναι πρόθυμοι να το κάνουν αυτό, προκειμένου η Carige να ανταποκριθεί στις κεφαλαιακές απαιτήσεις ακόμη και σε περίπτωση ενός stress test. Με άλλα λόγια το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι πρόθυμο να ρίξει λεφτά σε μία τράπεζα, έχοντας καταγγείλει το κεντρο-αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα ακριβώς για το ίδιο πράγμα στην περίπτωση της Banca Monte dei Paschi di Siena» τονίζει ο Τζουλιάνο.

Ωστόσο οι κατηγορίες για υποκρισία προσθέτει, δεν πρέπει να ανησυχούν τόσο την ιταλική κυβέρνηση όσο το ενδεχόμενο να απορριφθεί το σχέδιο από τις  Βρυξέλλες ως παράνομη κρατική ενίσχυση. Η Carige έχει ενεργητικό αξίας μόλις 25 δισ. ευρώ και επομένως είναι πολύ μικρή για να θεωρηθεί συστημική. Επιπλέον οι άλλες ιταλικές τράπεζες παρουσιάζουν πια πολύ πιο ισχυρή κεφαλαιακή βάση από ο,τι στο παρελθόν και επομένως θα είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι υπάρχει κίνδυνος για ντόμινο.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα