Ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη

Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019 12:24
UPD:12:34
REUTERS/WOLFGANG RATTAY

Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη. Η νομισματική ένωση δέχθηκε ισχυρές πιέσεις στα τέλη του περασμένου έτους και προβλέπεται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις φέτος. 

Ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ESI) για τις 19 οικονομίες του ευρώ υποχώρησε στις 107,3 από 109,5 μονάδες τον Νοέμβριο. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων των αναλυτών, που περίμεναν τον δείκτη κοντά στις 108,3 με 108,5 μονάδες. Να σημειωθεί δε ότι ο δείκτης υποχώρησε και κατά τους 12 μήνες του 2018. 

Αναλυτές της Capital Economics σχολιάζουν πως η πορεία του δείκτη σε συνδυασμό με άλλα μακροοικονομικά δεδομένα που έχουν έρθει στο φως για μεγάλες και μικρότερες οικονομίες του ευρώ, αποκαλύπτουν πως η Ευρωζώνη αναπτύσσεται πλέον με ετήσιους ρυθμούς μόλις 1%. 

Πέραν του επιμέρους δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης (που καλύπτει το 20% του ESI), σε τροχιά πτώσης βρέθηκαν τον Δεκέμβριο και εκείνοι των υπηρεσιών, της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι απογοήτευση αποκρατεί σε όλο το φάσμα της οικονομίας, με το κλίμα να αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην όξυνση του πολιτικού ρίσκου (κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία, αβεβαιότητα για Brexit, αποδυνάμωση Μέρκελ στη Γερμανία κτλ). 

Σε εθνικό επίπεδο, μεγάλη ήταν η πτώση του δείκτη στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία (πρώτη, δεύτερη και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ). Στην Ελλάδα είχαμε μικρή πτώση του δείκτη στις 101,6 από 101,8  μονάδες. Ως βαρίδι λειτούργησε η επιδείνωση του κλίματος σε κατασκευές και βιομηχανία. Ελαφρά βελτίωση είχαμε από την άλλη σε υπηρεσίες, λιανεμπόριο και καταναλωτική εμπιστοσύνη. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα